03 Mayıs 2024
  • Ankara20°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa20°C
  • Antalya24°C
  • İzmir25°C

MİGRENİN GEN HARİTASI ÇIKARILDI HASTALIKLA BAĞLANTILI 4 AJAN VAR

Migrenin en yaygın türüyle bağlantılı yeni 4 gen belirlendi. Avustralyalı ve Avrupalı bilim adamları, aurasız migreni olan 4 bin 800 kişinin gen haritasını çıkardı.

Migrenin gen haritası çıkarıldı hastalıkla bağlantılı 4 ajan var

12 Haziran 2012 Salı 08:12

Migrenin en yaygın türüyle bağlantılı yeni 4 gen belirlendi. Avustralyalı ve Avrupalı bilim adamları, aurasız migreni olan 4 bin 800 kişinin gen haritasını çıkardı.


Bu kişilerin genleri migreni olmayan 7 bin kişininki ile karşılaştırıldı. Migreni olan hastalarda 4 gendeki mutasyona diğer gruptakilerde rastlanmadı. Araştırma, ‘Nature Genetics’ dergisinde yayımlandı.

Bilim adamları, araştırma sonuçlarının migrenin daha iyi tedavi edilmesine ışık tutabileceğini belirtti. Ataklar halinde gelen başağrısı şeklinde ortaya çıkan migren nörolojik bir hastalık olarak kabul ediliyor. Baş ağrısı, zonklayıcı, ateş yanar tarzda, maktapla deler gibi ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebiliyor. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebiliyor. Aura, migren baş ağrısının görme bozukluğuyla, duyu, kuvvet ve denge kaybıyla karakterize olan erken dönemi. En sık rastlanan auralar görsel bozukluklardır; yanıp sönen ışıklar, nesneleri büyük görmek, küçük görmek, zikzaklı şekiller kişinin net görmesini engelleyebiliyor. Bazı durumlarda geçici görme kayıplarına yol açtığı biliniyor. Nadir olmakla birlikte, auralar bazen his ve konuşmada azalma, denge ve güç kaybıyla birlikte olabiliyor. Birçok migren hastası aurayı migren ağrısının gelmekte olduğunu haber veren bir uyarı olarak kabul eder. Migren ağrısı çoğunlukla aura bittikten 60 dakika kadar sonra başlıyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA