06 Mayıs 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir17°C

'MÜFETTİŞLERİN BAKACAĞI YERLER ÖNCEDEN BELİRLENİRDİ'

Türkiye'yi yasa boğan madende teftiş yerine adeta tiyatro oynanmış. Katliamdan canını kurtaran madenci Abdülhakim Bilen savcıya skandalları tek tek anlattı...

'Müfettişlerin bakacağı yerler önceden belirlenirdi'

29 Mayıs 2014 Perşembe 11:12

CİHAT ARPACIK

Soma'da 301 madencinin şehit olmasına neden olan faciada işçilerin ölüme nasıl adım adım götürüldüğü savcılık sorgusuyla ortaya çıkmaya başladı. İşçilerin savcıya anlattıkları bu madende yapılan teftişin sadece göstermelik yapıldığını ortaya koydu. Teftişten 15-20 gün önce haberdar olduklarını ve müfettişlerin bakacağı güzergahın kendilerine bildirildiğini anlatan ve kazadan kurtulan Abdülhakim Bilen elektrikli panolarının ve anti-grizu telefonlarının sahte olduğunu, müfettişlerin bunları kontrol etmediklerini belirtti.

İRTİBAT SAĞLANAMADI

Bilen ocakta anti-grizu tipi telefonların ocakta bulunmadığını vurguladı. Elektrik kesilince telefonların kullanım dışı kaldığını ifade eden Bilen şöyle konuştu: 'Yangın esnasında da aynen bu sorun vardı. Eğer uyumlu telefonlar getirilseydi haberleşme sağlanır bu şekilde bir sonuç ortaya çıkmayabilirdi.'

GÜZERGAH DEĞİŞTİ

Madenci Bilen savcıya teftiş 'tiyatrosunu' şöyle anlattı: 'Müfettişler madene gelmeden 15-20 gün önce bizim haberimiz olurdu. Ayrıca müfettişlerin güzergahları da belliydi. Bu güzergah üzerinde gerekli tedbirler alınırdı. En son denetlemede müfettişlerin A ve H panosuna gideceği söylendi ve buralara anti-grizu telefonlar yerleştirmemizi söylediler. Ama yetiştiremedik. Yetiştiremeyince 140 panosunun olduğu alana yerleştirmemizi istediler. Biz de yaptık. Gelen müfettişler sadece 140 panosuna girip çıktılar. Başka yere uğramadan çıkıp gittiler. Ayrıca bu telefonlar incelese gerçek olmadığını çok rahat anlaşılırdı' dedi. Savcıya tanık sıfatıyla ifade veren madenci, işe girdiğinde hiç eğitim almadığını, ama bu yönde bir kağıt imzalattırdıklarını söyledi.

ÇUVALLA KAPATILMIŞ

O madende, faciadan bir gün önce madencilerin 'nefeslik' diye tabir ettiği bölümün hava giriş kısmında göçük meydana geldiği de ortaya çıktı. Göçük nedeniyle madende oluşan çukur ise çuvallarla kapatılmış. Aynı madende 2 ay önce de bir çökme yaşandığı öğrenildi.

Müfettişlere adli soruşturma

Facianın meydana geldiği madende son olarak teftişte bulunan 2 müfettiş hakkında başlatılan idari soruşturmanın ardından cumhuriyet savcılığının da adli soruşturma açılması için izin talep edildi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, 'soruşturmanın detaylarıyla devam etmesi ve çıplak gerçeğin ortaya çıkması' için ellerine geçirdikleri her türlü bilgi ve belgeyi savcılarla paylaştıklarını söyledi.

Mahkeme şirketin tüm malvarlığını sordu

Maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden Mustafa Kocabaş'ın ailesi tarafından Soma Kömürleri AŞ'nin tüm mal varlıklarına tedbiren el konulması talebiyle açılan tazminat davasında, mahkeme, şirketin mal varlıklarının tespiti için müzekkere yazdı. Edinilen bilgiye göre, Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na şirketin hak ve alacaklarını sordu. Bakanlığa 26 Mayıs tarihiyle gönderdiği müzekkerede, 'Soma Kömürleri AŞ'nin ihtiyati tedbir veya ihtiyati hacze konu olabilecek hak ve alacaklarının bulunup bulunmadığı, araştırılıp incelenmek üzere ivedilikle mahkememize gönderilmesi rica olunur' ifadelerine yer verdi.

Soma'nın diğer madeni kapandı

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Kömürleri A.Ş'nin Soma bölgesinde işlettiği Işıklar'da da tüm üretim faaliyetlerinin İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca durdurulduğunu bildirdi. Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işletilen Atabacası ocağının da kapatıldığını hatırlatan Atçı, 'Hem bu kararı uygulayacağız hem de raporu firmaya tebliğ edeceğiz' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA