02 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa18°C
  • Antalya23°C
  • İzmir23°C

NAVİGASYONLA YAPILAN SİNÜZİT AMELİYATI KOMPLİKASYONUNU ENGELLİYOR

Sinüzite neden olan önemli etkenler viral ve gribal enfeksiyonlardır. Yeterli içerik ve sürede uygulanan tıbbi tedaviye cevap alınamayan hastalarda ise ameliyat yapılıyor.

Navigasyonla yapılan sinüzit ameliyatı komplikasyonunu engelliyor

13 Mart 2013 Çarşamba 10:56

Bu ameliyatta ise önemli yol gösterici otomobillerde görmeye alışkın olduğumuz navigasyon sistemi. Ameliyatta yer tespit edip, yön gösteren cihaz, kör olmaktan, beyne hasara kadar birçok ameliyat komplikasyonunu engelliyor. Bu sistemi kullanan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal, navigasyonun ameliyat süresini kısalttığını ve ameliyat riskini en aza indirdiğini söyledi.

Burun çevresindeki kemikler içerisinde yer alan hava boşlukları olan sinüsler içerisindeki bütün iltihaplara sinüzit adı veriliyor. Sinüzit çok yaygın bir hastalık. Türkiye’de bir istatiği yok ama ABD’de toplumun yüzde 15’inde kronik sinüzite rastlanıyor. Peki sinüzitte cerrahiye nasıl karar verilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal, yeterli içerik ve sürede uygulanan tıbbi tedaviye cevap alınamayan hastalarda ameliyat yapıldığını belirterek, “Sinüzite bağlı komplikasyonu gelişmiş olanı ya da sık olanı görüyoruz. Sinüs kaynaklı burnu dolduran yoğun polipleri olan hastalarda doğrudan ameliyat kararı alınabiliyor” diye konuştu.

Ameliyat sırasında riskleri en aza indirmek için en önemli şartın cerrahın bilgisi ve tecrübesi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dal, “Bunun dışında iyi görüntü sağlayan kamera ve cerrahi teleskop sistemleri, uygun cerrahi aletler, dokuya en az oranda hasar veren microdebrider sistemleri ve cerrahi navigasyon sayılabilir” dedi.

Doç. Dr. Dal, navigasyon ile endoskopik cerrahi ameliyatının yaklaşık olarak 1-2 saat arasında sürdüğünü belirterek, "Ameliyat sonrasındaki erken dönemde pansumanlarla geçen bir dönem ve hastanın dinlenmesi gerekiyor. Ondan sonra hastanın denize ya da havuza girmesi 2 ay sürebiliyor. Hastada ameliyat sırasında navigasyon sistemi kullanılmasına karar verilmişse ameliyatta önce özel bir bilgisayarlı tomografi çekilerel hasta ve cerrahi aletler bu tetkik yardımı ile navigasyon sistemine tanıtılıyor takiben ameliyat normal seyrinde yapılıyor" şeklinde konuştu.

Navigasyon kullanma gerekliliği olan hastaların genellikle daha önce ameliyat olmuş, yaygın hastalığı olan ya da anatomisi bozuk yani zor hastalar olduğunu belirten Doç. Dr. Dal, "Bu hastalarda navigasyon, cerrahi süresini kısaltıyor, ameliyatın tam olarak planlandığı gibi yapılmasını sağlıyor ve ciddi bir komplikasyon yaşanma riskini çok önemli ölçüde azaltıyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA