02 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya25°C
  • İzmir25°C

NİNEDEKİ SİGARA ALIŞKANLIĞI TORUNU ASTIM YAPIYOR

Araştırmalarda, anne hiç sigara içmese bile sigara tiryakisi bir ninenin torununda astım riskinin fazla olduğu belirlendi.

Ninedeki sigara alışkanlığı torunu astım yapıyor

07 Mart 2013 Perşembe 11:32

Ninenin sigara içmesinin, torununda astım riskini arttırdığı bildirildi. Araştırmalarda, anne hiç sigara içmese bile sigara tiryakisi bir ninenin torununda astım riskinin fazla olduğu belirlendi.

Los Angeles Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'ndeki bilim adamları, araştırma kapsamında hamile farelere nikotin verdiler. Bu farelerin yavruları astımlı oldu. Bu fareler de büyüyünce, doğrudan nikotine maruz kalmamalarına rağmen yine astımlı çocuklar dünyaya getirdiler. Review of Obstetrics & Gynecology dergisinde yayımlanan araştırmada fareler üzerinde yapılan araştırmanın insanlar üzerinde de benzer sonuçlar doğuracağı belirtildi.

Bilim adamları nikotinin genlerde bir iz bıraktığını, bunun da gelecek nesilleri astım ve benzeri solunum hastalıklarına daha hassas hale getirdiğini ifade ettiler. Bu bulgunun, bugün kimyasallar ve çevresel faktörlere maruz kalınmasının gelecek nesillerde aile fertlerinin sağlıklarını etkileyebileceğini gösterdiği kaydedildi.

Emin Arvas / Türkiye Gazetesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA