30 Nisan 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa15°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

NOVARTİS'İN 2011 HEDEFİ BİRİ 1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ YAPAN 4 YENİ KANSER İLACI

İsviçreli ilaç devi Novartis 2011'e kadar 4 yeni kanser ilacını piyasaya sürmek istiyor. Novartis'in Onkoloji biriminin başkanı The Wall street Europe gazetesine yaptığı açıklamada yeni ilaçlardan brinin en az 1 milyar dolarlık yıllık satış rakamına ulaşa

Novartis'in 2011 hedefi biri 1 milyar dolarlık satış yapan 4 yeni kanser ilacı

06 Aralık 2007 10:16

İsviçreli ilaç devi Novartis 2011'e kadar 4 yeni kanser ilacını piyasaya sürmek istiyor. Novartis'in Onkoloji biriminin başkanı The Wall street Europe gazetesine yaptığı açıklamada yeni ilaçlardan brinin en az 1 milyar dolarlık yıllık satış rakamına ulaşacağına inandıklarını söyledi. Bu hedef küresel ilaç sektöründeki en hırslı planlardan biri olarak görülüyor. Yeni ilaçların satışa çıkmadan önce yetkili makamlardan onay alması gerekiyor.

Son yıllarda kanser tedavisinde kaydedilen ilerlemeler bu alanda kullanılan ilaçların satışlarının hızla artmasına neden olurken büyük ilaç şirketleri de kanser araştırmalarına her geçen gün daha fazla yatırım yapmaya başladı. İlerlemiş kanser vakalarında bile etkili olan ilaçların şirketlerin kârlılığını artırması ilaç devlerinin bu alana duyduğu ilginin artmasındaki en büyük etken olarak gösteriliyor. Novartis'in piyasaya sürmek istediği yeni kanser ilaçları arasında öncelik RAD001'de. Test aşamasında olan bu ilacın, salgı bezi tümörleri ve ve böbrek kistleri gibi oluşumlarda ne kadar etkili olduğu konusunda deneyler yapılıyor. Epstein, Novartis'in bu hafta sonuna doğru Amerikan Hematoloji derneği ile ortak bir toplantı düzenleyerek ilaçların kan kanseri üzerindeki etkisi konusunda açıklama yapılacağını söyledi.
Novartis'in 2011'e kadar piyasaya sürmeyi amaçladığı diğer ilaçlar ise, akciğer kanserinde kullanılması düşünülen ASA404, az rastlanan bazı tümörler için hazırlanan SOM230 ve bazı lenf kanseri türlerinde kullanılması planlanan LBH589. Bununla birlikte deneysel ilaçlar insanlar üzerinde beklenen etkiyi yaratmayabiliyor. Aralarında Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi ile İngiliz biyoteknoloji kuruluşu Antisoma ASA404'ün yumurtalık kanserine yakalanan insanlar üzerinde beklenen etkiyi yaratmadığı gerekçesiyle bu ilacı temmuz ayında geri çevirmişlerdi.
Novartis'in kanser ilacı Gleevec geçen yıl 2.55 milyar dolarlık satışla yüksek tansiyon ilacı Diovan'ın ardından 2'nci sırada yer aldı. Şirketin tüm kanser ilaçlarının geçen yılki satış rakamı ise 5.9 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 37 milyar dolarlık toplam ilaç satışının yaklaşık yüzde 16'sını oluşturuyor.
Novartis'in test ettiği yeni kanser ilaçlarının büyük bir bölümü tıpkı Gleevec gibi kanserin yayılmasında etkili olan bazı molekülleri engellemeyi amaçlıyor. Novartis'in kanser araştırırmaları biriminin başında olan ve daha önce Harvard üniversitesinin Eczacılık Bbölümü'nda çalışan Profesör William Sellers'ın araştırmalara ivme kazandırdığı belirtiliyor. Novartis ekim ayında bir başka kanser ilacı olan Tasigma için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nden onay almıştı.

Dünya genelinde ilaç satışları geçen yıl yüzde 7 artışla 643 milyar dolara ulaştı. 2020 yılında bu rakamın 1.3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Geçen yıl dünya genelinde 34.6 milyar dolarlık kanser ilacı satıldı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 20,5'lik bir artışı ifade ediyor. İlaç sanayiinin kanser araştırmalarına yılda 6.5-8 milyar dolar harcadığı tahmin deliyor.

Yorumlar
SON DAKİKA