28 Nisan 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa15°C
  • Antalya20°C
  • İzmir19°C

OBEZİTE SALGINI OKULLARDA YAYILIYOR!

İki bakanlık bu salgına karşı ortak bir tavır aldı; Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları kantinlerde kola, hamburger, hazır meyve suyunu yasakladı.

Obezite salgını okullarda yayılıyor!

14 Temmuz 2011 Perşembe 10:26

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında, okul kantin işletmecileri ve 16 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Okullarda obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli beslenmeye teşvik etmek için, iki bakanlığın yapacağı ortak uygulama kapsamında, okul kantinlerindeki hamburger tipi fast food gıda, kolalı içecek, hazır meyve suları, enerji içecekleri öğrencilere satılmayacak.

Çocuklara faydalı içecekler için tıklayın!

Yapılan araştırmalara göre okul dönemindeki çocukların çoğunluğu evden uzakta olduklarında sağlıksız yiyecek ve içecekleri sıkça tüketmektedir. Bu nedenle birçok ülkede, obezite ve obezite ile ilişkili hastalıklarla savaşmak amacıyla okullarda sağlıksız yiyecek ve içeceklerin tüketimi kısıtlanmış durumda; 2006 yılında Letonya ve Ukrayna'da okul kantinlerinde gazlı içecekler, hazır meyve suları ve yüksek kalorili yiyecek ve içeceklerin satışı yasaklandı. İngiltere'de ise bu yasak yıllardır devam ediyor, ABD de tüm okullarda gazlı içecekler ve kalorisi yüksek gıdaların satışını yasaklamış durumda.

Gazlı içeceklerin neden olduğu sağlık sorunlarının başında; obezite, diyabet, kemik erimesi, kemik kırılmaları, diş çürümeleri, kalp hastalığı gelmekte. Düzenli olarak gazlı içecek tüketmek mide asit dengesini bozmakta, zamanla eroziv gastrite sebep olmaktadır. Gazlı içecekleri sıkça tüketen çocuklarda kemik ve iskelet gelişimi yavaşlamakta, kadınlarda ileriki yaşlarda osteoporoz ve kemik kırılmaları yaşanmaktadır.

 

 

Aynı zamanda gazlı içeceklerdeki fosforik asit dişlerde sararma ve çürümeye de neden olmaktadır. Gazlı içeceklerin yüksek kalori içermesi nedeniyle de yeni nesilde obezite ve beslenme ile ilişkili diğer rahatsızlıkların salgın şekilde artışı da Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede acil önlem almayı gerektiren ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir.


Gazlı içeceklerden sonra çocuklar için risk oluşturan yasaklar arasındaki hazır meyve sularının satışı da birçok ülkede okul kantinlerinde yasaklanmıştır.

Hazır meyve sularında kullanılan meyvelerin kaynağı bilinmemekte(!), bunun yanında çoğu üründe kullanılan; düşük maliyetli, üretime dâhil olması kolay ve tat geliştirici özelliği olan fruktoz şurubu çocuklarda obezite ve obezite ile ilişkili hastalık riskini arttırmaktadır.

Çocukluk dönemindeki beslenme yaşam boyu sağlığın temelidir, bunu bilen ve ekonomisinin sağlık harcamalarıyla sarsılmasını istemeyen birçok ülke hazır meyve suları, gazlı içecekler ve boş kalorili yiyecek ve içeceklerin okul kantinlerindeki satışını yasakladı.
 

 


Peki çocuklar okullarda ne içecek?

İngiltere'de getirilen satış kısıtlamalarıyla birlikte sağlık bakanlığı okullarda satılacak yiyeceklerin belirli oranda demir, kalsiyum ve vitamin içermesi koşulunu da getirmiş, ayrıca yüksek kalorili yağlı süt satışını da yasaklamıştır.

Dünyada bir ilk!

Okul dönemindeki çocukların renkli parlak ambalajların arkasında saklanan sağlıksız yiyecek ve içecekleri tüketmesini önlemek amacıyla geliştirilmiş, onların günlük alması gerekli vitamin-mineraller ile birlikte sağlığını koruyan ve geliştiren faydalı besin öğelerini de içeren, çok düşük kalorili ve lezzetli; "Çocukların Faydalı İçeceği" artık ülkemizde de ulusal zincir marketlerde satışa sunuldu. Türkiye'de "Nutrigen Drink it" markası ile pazara giren faydalı içecekler çocukların okul çantalarına atılacak kadar hafif, küçük, dayanıklı ve kırılmayan şişelerdedir.

Okul içeceği olarak geliştirilmesinin nedeni hem salgın halindeki obeziteden çocukları korumak, hem de onlara abur cubur beslenme ile yeterli miktarda alamadıkları günlük vitamin mineral almasını sağlayarak derslerdeki performanslarını arttırmaktır. Çocukların faydalı içeceklerinde şeker bulunmaz ve fruktoz şurubu gibi obezojenik, aspartam gibi sağlıksız tatlandırıcılar içermez, Nutrigen Drink it'te bitkisel bir tatlandırıcı olan stevya kullanılmıştır.

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının getireceği uygulama ile önümüzdeki dönemlerde okul kantinlerinde, yüksek kalorili ve sağlıksız yiyecek, içecekler yerine sağlıklı besinler ile "Çocukların Faydalı İçecekleri"nin raflardaki yerini alması, sağlıklı bir gelecek için önemli bir adım olacaktır. Artık çocukları faydasız hatta zararlı, besin değeri olmayan ancak ciddi olarak şişmanlatan içeceklerden uzak tutmak; lezzetli, faydalı ve kalorisiz “Çocukların Faydalı İçecekleri” ile çok daha kolay olacak!

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA