06 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa17°C
  • Antalya25°C
  • İzmir21°C

OBEZİTE, SİGARA İLE YARIŞIYOR

Kanserin başlıca nedeni olan sigara tüketimi alınan önlemlerle azalırken, dünya, şişmanlayarak kansere adeta davetiye çıkarıyor.

Obezite, sigara ile yarışıyor

25 Nisan 2010 Pazar 21:51

Kanserin başlıca nedeni olan sigaraya, en az onun kadar önemli bir unsur daha eklendi.

Dokuzuncu Ulusal Radyoloji Kongresi’nde, gelişmiş ülkeleri ve Türkiye’yi kapsayan kanser araştırmalarına dikkat çekildi.

Buna göre, gelecek 10 yıl içinde obezitenin, tüm kanser vakalarının yarısının nedeni olabileceği vurgulandı.

H.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Fadıl H.Akyol, "Obezitenin en büyük nedeni yaşam koşullarının değişmesi. Eskisi gibi sabah, öğle, akşam yemeği olmuyor. Ve fast food, devamlı yenince hormonal etkileri oluyor... Obezitede yağ birikiyor, sitokin molekülleri ortaya çıkıyor. Meme, yemek borusu gibi kanser türleri ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Cinsiyete Göre Görülme Sıklığı ve Çeşidi Farklılık Gösterebiliyor
Araştırmalar obeziteye bağlı kanserlerin, cinsiyet ayrımı yaptığına da dikkat çekiyor.

Obez ve fiziksel aktivitesi az olan kişilerde meme, kalın bağırsak ve yemek borusu kanserlerinin yüzde 25 arttığına dikkat çekilen araştırmalarda aşırı şişmanlığa bağlı kanserlerin cinsiyete göre görülme sıklığı ve çeşidi de farklılık gösterebiliyor.

Prof.Dr.Fadıl H.Akyol, "Görülme sıklığına göre erkeklerde kalın bağırsak, mide, pankreas, böbrek, safra kesesi, prostat kadınlarda ise mide, safra kesesi, böbrek, rahim, kalın bağırsak, mesane ve yumurtalık kanserleri için risk oluşturuyor" dedi.

Gelecek 10 yılı kurtarmanın yolu ise doğal beslenme ve egzersizden geçiyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA