03 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir17°C

OBEZİTENİN SİNSİ DOSTU

Fazla kilo konusunda ne yediğiniz kadar, ne kadar yağ tükettiğiniz de önemli. İştahı artırmasına rağmen az doygunluk hissi yaratan yüksek yağlı besinler kişiye fark etmeden kilo aldırır.

Obezitenin sinsi dostu

01 Şubat 2012 Çarşamba 08:46

Fazla kilo konusunda ne yediğiniz kadar, ne kadar yağ tükettiğiniz de önemli. İştahı artırmasına rağmen az doygunluk hissi yaratan yüksek yağlı besinler kişiye fark etmeden kilo aldırır.

Obezitenin en önemli nedenlerinden biri de diyetle aşırı yağ alımıdır. Yüksek yağlı besinler, bol lezzetli olmalarına rağmen az doygunluk hissi verir. Yüksek yağ demek, yüksek enerji dolayısıyla kilo artışı demek. Kişi doyduğunu anlamaması ise fark etmeden kilo almak demek. Yağın bir gramında 9 kalori var. Pek çok çalışmada, yüksek yağlı diyet alanların enerji alımlarının, düşük yağlı diyet tüketenlere göre daha fazla olduğu kaydedildi. Yüksek yağlı diyetler, obeziteye ve vücut yağ depolarında artışa neden oluyor. Diyeti kontrol altına almakla, yüksek yağlı, yüksek enerji sağlayan besinlerin obezite yapıcı etkilerini azaltmak mümkün. Bu konuda yapılan çalışmalar, besin alımının kontrol altına alınmasının, yüksek yağlı diyetlerin kilo aldırıcı etkisini engellediğini gösteriyor.

Beynin ‘doydun’ sinyalini kestiği an

Son yıllarda obezitenin toplum sağlığını tehdit etmesi hastalığın çözümü konusundaki yapılan araştırmaların artışına da yol açtı. ABD’deki Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre kilo alma sürecinde, beyin yemeyi durdurma sinyallerini göndermeyebiliyor. Besin alımını düzenleyen kısa süreli ve uzun süreli sinyalleri içeren, hormonal veya metabolik sinyallerin gecikmesi, kilo almanın ayrılamaz bir bileşeni olabilir. Obezitedeki temel sorunun, basitçe enerji dengesizliği olduğu belirtilse de, bu kompleks düzenlemenin detaylarındaki gerçek, belirsizliğini koruyor. Eğer, düşük metabolik hız, vücut kompozisyonuyla ilişkiliyse, çevresel faktörler, obeziteyi tetikleyebilir. O zaman, şu andaki obeziteyle mücadele ve korunmada potansiyel çevresel faktörleri saptamak ve değiştirmek üzerine yoğunlaşmak gerekir.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA