28 Nisan 2024
  • Ankara18°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa15°C
  • Antalya24°C
  • İzmir17°C

ÖLDÜREN DİYETLERE KANMAYIN

‘Bol posayla hızlı zayıfla, düşük kalorili sıvı iç yağını erit, açlığını hisset kendini ödüllendir’ gibi diyet masallarına inanmayın. Bu tür diyetlerin ...

Öldüren diyetlere kanmayın

02 Mart 2012 Cuma 08:02

‘Bol posayla hızlı zayıfla, düşük kalorili sıvı iç yağını erit, açlığını hisset kendini ödüllendir’ gibi diyet masallarına inanmayın. Bu tür diyetlerin tek etkisi vücutta kalıcı hasar bırakmak.

Çoğumuz sağlıklı olmak için posaya gereksinim duyarız. Günlük olarak 25-30 gr. posa alımı önerilmektedir. Posa suplemanlarıyla sağlanan yüksek posa alımı düşünüldüğü gibi iyi sonuç vermeyebilir. Protein yetersizliği olabilir. Çok fazla posa alımı, kabızlık ve dehidratasyonla sonuçlanabilir. Yüksek posa içeren hacim oluşturucu ürünler de tavsiye edilmemektedir. İlk olarak sıvı emilimini sağlayarak, daha sonra da mideyi kaplayarak açlık hissini azaltırlar. Bu ürünler sindirim yollarında tıkanıklığa neden olursa zararlı olabilirler. Sağlıklı kilo verme planında günde bin 600 kalori değerinin altına düşmeyecek şekilde posa eklenmesi iyidir.

Çok düşük kalorili sıvı besinler

Bir hekimin gözetiminde kısa süreli uygulamalarda kullanılmak üzere düşük kalorili sıvı formülalar geliştirilmiştir. Bazı kişilere belli bir amaç için hizmet edebilirler. Diğer besinler tüketilmeden tek başına kullanıldıklarında çok düşük kalori (300-800 kalori/gün) sağlarlar. Birkaç yıl önce bu formülalar, bazı ölüm vakalarına neden olduğu gerekçesiyle değiştirilmişlerdi. Yeni ürünler daha fazla vitamin, mineral ve yüksek kalite protein içermektedir.
 

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA