04 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa13°C
  • Antalya21°C
  • İzmir18°C

ORGAN NAKLİNDE ÖNEMLİ GELİŞME

CHICAGO - Amerikalı bilim adamları, ölü farelerden alınan kalpleri, laboratuvar ortamında nakledilen kalp hücreleri yardımıyla yeniden çalıştırmayı başardı. Minnesota Üniversitesi’nden Dr. Doris Taylor, bu deneyin başarısının, bedene uyum sağlayacak organ

Organ naklinde önemli gelişme

14 Ocak 2008 10:59

CHICAGO - Amerikalı bilim adamları, ölü farelerden alınan kalpleri, laboratuvar ortamında nakledilen kalp hücreleri yardımıyla yeniden çalıştırmayı başardı. Minnesota Üniversitesi’nden Dr. Doris Taylor, bu deneyin başarısının, bedene uyum sağlayacak organlar üretilmesi çalışmaları için umut verici olduğunu söyledi. “Nature Medicine” dergisinde yayınlanan araştırmanın, hastalara nakledilmek üzere kök hücrelerden organ üretilmesi çalışmaları için yeni bir açılım olacağı belirtiliyor.

Hücreleri bozmadan yıkadılar
Araştırmayı yöneten Taylor ve ekibi, ölü farelerin kalplerinden, varolan bütün hücreleri temel kolajen yapıyı bozmadan “yıkadılar”. Geride kalan jelatin benzeri temel yapıya, yeni doğmuş farelerin kalp hücrelerini enjekte eden uzmanlar, bu karışımı besleyici bir solüsyonun içinde “gelişmeye” bıraktı. 4 gün sonra, aşılanmış kalplerin “büzülme” hareketi yapmaya başladıkları gözlendi. Araştırmacıların, bu büzülmeleri koordine etmek için bir kalp pili kullandıkları, 8 gün sonra kalplerin “pompalama” işlemi yapmaya başladıkları belirtildi.

Farede başarılı oldu
Araştırma ekibinin, deneyi fare ve domuz kalpleri üzerinde uyguladıkları ancak yalnızca farelerde başarıya ulaştıkları ifade edildi. Başlangıç olarak tanımlanan bu araştırmanın, bir donör kalbin “iskeletinde” kök hücrelerin gelişebileceğini gösterdiği ve bu sebeple çok önemli bir adım olduğu kaydediliyor.

Yorumlar
SON DAKİKA