28 Nisan 2024
  • Ankara18°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa17°C
  • Antalya21°C
  • İzmir20°C

OSMANLI'DA TEREYAĞI, AKDENİZ'DE ZEYTİNYAĞI

Londra Üniversitesi Birkbeck College öğretim üyesi, Irak asıllı Prof. Sami Zübeyde, Osmanlı ve Akdeniz mutfağının ilişkisini anlattı. London School of Economics’te “Osmanlı Mutfağı ile Akdeniz Beslenme ...

Osmanlı'da tereyağı, Akdeniz'de zeytinyağı

13 Şubat 2011 Pazar 15:32

Londra Üniversitesi Birkbeck College öğretim üyesi, Irak asıllı Prof. Sami Zübeyde, Osmanlı ve Akdeniz mutfağının ilişkisini anlattı. London School of Economics’te “Osmanlı Mutfağı ile Akdeniz Beslenme Biçimi’’ konulu bir seminer veren Prof. Zübeyde, Osmanlı ve Akdeniz mutfakları arasındaki geçmişten günümüze ortak özelliklere ve farklılıklara değinerek, katı ve sıvı yağ kullanımı, domates, balık ve alkolün yemek kültüründeki yeri ve baklavanın kökenine ilişkin bilgiler verdi. Osmanlı topraklarının ve geleneklerinin Akdeniz coğrafyasının bir parçası olduğunu dile getiren Zübeyde, Akdeniz beslenme biçimi ile Osmanlı mutfağı arasında benzerlikler olduğuna dikkat çekti.

EN BÜYÜK FARK YAĞ
Prof. Zübeyde, Türkiye, Yunanistan, Ermenistan, İran ve Irak’ın benzer yemeklerinin bulunduğunu, yemek içeriğinin etniğe ya da ülkeye göre bir farklılık göstermediğinin altını çizdi. Osmanlı ve Akdeniz mutfağı arasındaki en büyük farkın, yağ kullanımında gözlendiğine dikkati çeken Zübeyde, Osmanlı mutfağında tereyağı, Akdeniz mutfağında ise susam yağı ile zeytinyağının kullanıldığını belirtti.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA