29 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya26°C
  • İzmir24°C

PERKOTEK X RAY CİHAZLARI

Günümüzde firmalarda en çok önem verilen konulardan biride güvenlik önlemleridir. Yaşam şartlarına ve koşullara bakıldığında da firmaların bu konuya önem vermesindeki haklılığı ciddi şekilde anlaşılmaktadır.

Perkotek X Ray Cihazları

03 Eylül 2021 Cuma 10:02

 

X ray nedir? Nasıl Çalışır? Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde firmalarda en çok önem verilen konulardan biride güvenlik önlemleridir. Yaşam şartlarına ve koşullara bakıldığında da firmaların bu konuya önem vermesindeki haklılığı ciddi şekilde anlaşılmaktadır.

Güvenlik önlemlerinin ve tehlikenin önlenme algoritması düşünüldüğünde, güvenlik önlemine başlanacak ilk yer bina girişleridir. Girişlerde ne kadar sıkı bir güvenlik kontrolü yapılırsa, risk o kadar aza indirilir. İlk adım olarak giriş kapısı önlemleri içinde x ray cihazı devreye girmektedir. X ray cihazları kişilerin ellerinde bulunan bavul, çanta, paket gibi harici taşınan cisimlerin içinin kontrolü için kullanılmaktadır. Bu kontrol sayesinde yanıcı, patlayıcı, kesici, ateşli silah gibi insan hayatını tehlikeye atabilecek tüm zararlı madde girişlerden insanlar korunmuş olur. X ray cihazının kullanıldığı alana göre boyut olarak çeşitlendirilmektedir. 5030, 6550, 8065, 10080 ve 100100 gibi modeller bulunmaktadır. Modellerdeki rakam kombinasyonları x ray cihazının tünel giriş boyutunu belirtmektedir. 5030 demek 50 cm x 30 cm olarak düşünülmektedir. Mesela 6550 demek 65 cm x 50 cm boyutlarında tünel giriş mesafesi demektir. Yani 65 cm x 50 cm büyüklüğüne kadar tüm ürünler 6550 x ray cihazı ile kontrol edilerek güvenli geçiş sağlanabilir.

X ray cihazları ilgili kurumlar tarafından test edilerek düşük radyasyon salınımı olduğu görülmüştür. İnsan hayatını olumsuz şekilde etkileyecek bir radyasyon salınımı olmadığından dolayı güvenle kullanılmaktadır. X ray cihazlarının çalışma prensibi ışınlara bağlıdır. Kullanılan güçlü jeneratör sayesinde üretilen yüksek elektrovolt ışınlar sayesinde çanta içerisindeki cismin şeklini, maddesel özelliğini yüksek çözünürlüklü ekranlarda kullanıcıya göstermektedir.

X ray cihazının birçok kullanıcı dostu özellikleri vardır. Konveyör hızı bu özelliklerden bir tanesidir. Konveyör hız ayarını kasa içerisindeki potans düğmesinden yapabilirsiniz. Kullanıcının kendi takip etmek istediği hız ayarı yapılarak kontrol kolaylaşmış olur. Ayrıca x ray kasası üzerindeki dört adet kamera sayesinde x ray cihazına gelen kişinin yaptığı tüm işlemler kayıt altına alınmaktadır. Ön yüzde bulunan iki kameradan bir tanesi çantayı koyan kişiyi, diğer kamerada çantanın konveyöre koyuluş anını kaydeder. Aynı şekilde çıkışta bulunan kamerada çantayı alan kişiyi ve çantanın çıkış anını kayıt altına alır. Böylece bir bagaj, çanta karışıklığında hangi bagajı kim koydu? Çıkışta kim aldı? Rahatlıkla takibi yapılarak sorun çözülebilir.

Üst arama dedektörü nedir? Nasıl çalışır? Nerelerde kullanılır?

X ray cihazı bagaj, çanta, kutu gibi taşınan cisimlerle ilgili tehlikeye karşı önlem aracı olduğu gibi, üst arama dedektörleri de geçiş yapan kişiler üzerindeki tehlikeli maddeleri tespit için kullanılmaktadır. Kullanım amacına göre algılayıcı zone bölgesi arttırılabilir. Zone bölgesi, üst arama dedektöründen geçen kişiyi tarayan algılayıcılardır. Bu algılayıcılar ne kadar çok olursa o kadar kısa mesafe taranır ve metal tespiti yapılır. Sec-200, Sec-250, Sec 750 gibi modellerin Zone bölgesi temsil ettikleri rakama doğru orantılı olarak artmaktadır.

Üst arama dedektörleri uzun geçiş mesafesi olan yerlerde yan yana dizilerek kalibrasyon ayarını yaparak sınırsız şekilde kullanılabilir. Sinyalleri birbiri ile karışmaması için her bir üst arama dedektörü ayrı numara ile adreslenir. Dedektörlerin adresleme, hassasiyet veya sıfırlama gibi ayarları üzerinde bulunan ekran ve tuşlar yardımı ile yapılabilir. Menü üzerinden yapılacak ayarlar sayesinde geçiş yapan kişilerin üzerindeki hangi yoğunluğa göre alarm vereceği belirlenir. 0 ile 99 arasında bölge bölge ayar yapılmaktadır. 0 en düşük ayar, 99 en yüksek ayardır.

Zoneler yani bölgelerde 1 bölge, 2 bölge, 3 bölge gibi kısımlara ayrılmıştır. 1 bölge kişinin baş kısmıdır ve gövdenin aşağısına doğru zone sayısı artmaktadır. Dedektörlerin kullanıcı ekranında bulunan bir diğer özellik ise toplam geçiş ve alarmlı geçiş sayılarıdır. Bu kısmında en son sayaç sıfırlamadan sonra toplam ve alarmlı kaç kişi geçtiği görülmektedir. İstenildiği zaman reset tuşuna basılı tutularak sayaç sıfırlanabilir.

Bekçi tur kontrol sistemi nedir? Nasıl kullanılır? Nerelerde Kullanılır?

Firmalar dışardan gelebilecek tehlikeleri kişileri kontrol ederek engellemektedir. Bu önlemle beraber firma içerisinin de güvenliğini sağlamaktadırlar. Bunun içinde güvenlik görevlilerinin düzenli bir şekilde firma içerisinde belirli noktalar arası devriye gezmeleri gerekmektedir. Belirlenen bu noktalar, belirlenen saatlerde geziliyor mu? Gezilen mevkide bir olay var mı? Bunun bilgisayar ortamına dökülerek arşivlenmesi ve kolay takip edilmesi için bekçi tur kontrol sistemi üretilmiştir. Bu donanım bir yazılım yardımıyla kullanılır. Donanım olarak belirtilen ürünler kalem, nokta ve devriye kartlarıdır. Noktalar dış ortama dayanıklı, su geçirmez sert plastik ürünlerdir.

Güvenlik görevlisinin devriye atması gereken güzergâh üzerine belirli aralıklarla montajlanır ve yazılımdan isimleri belirtilir. Güvenlik görevlisi yazılım üzerinden belirlenen devriye saatlerinde önce kendi adına kayıtlı devriye kartını kaleme okutur ve devriyeye çıkar. Her gittiği devriye noktasında kaleme noktayı okutur. Bunu günün belirli saatlerinde yapmaya devam eder. Gün sonunda kalem usb kablo yardımı ile bilgisayara bağlanır ve yazılım içerisinden bilgiler çekilir. Alınan raporda güvenlik görevlilerinin belirlenen saatlerde, belirlenen noktalara devriye yapmış mı kontrol edilir. Böylece düzenli bir devriye sistemi oluşturularak risklere karşı büyük derecede önlem alınmış olur.

Yorumlar
SON DAKİKA