02 Mayıs 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

PROFESYONEL YÖNETİM İHTİYACI

"Verimsizlik ve yüksek maliyetler sağlık sistemlerinin ortak sorunu"

Profesyonel yönetim ihtiyacı

18 Nisan 2010 Pazar 09:34

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğrenci Konseyi tarafından "Dünya Sağlık Haftası" etkinlikleri kapsamında "Dünyada ve Türkiye'de Sağlık Yönetimi" konulu bir konferans düzenlendi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansın açış konuşmasmı yapan Öğrenci Konseyi Temsilcisi Yeşim Koçhisar Nazik, sağlığın insanların en önemli varlığı ve aynı zamanda sorunu olduğunu söyledi. Nazik, sağlık konusunda bilinçlenmenin sağlanması amacıyla 7-14 Nisan tarihlerinin "Dünya Sağlık Haftası" olarak kabul edildiğini belirtti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, öğrenci konseyinin düzenlediği bu etkinliğin üniversite için büyük kazanım olduğunu belirterek konferansın hem Türkiye için hem de dünya için verimli geçmesini diledi. Yaşam Koçu Saadet Şen Öner de konuşmasında, "Hızla ilerleyen dünyanın, teknolojiyle buluşmasıyla sağlık giderek önem kazanıyor. Nerede olursak olalım sıhhatli değilsek eğer, yaşam bize pek bir şey ifade etmez" dedi.

Büyük Sorun


"Dünyada ve Türkiye'de Sağlık Yönetimi" konulu konferansını vermek üzere kürsüye gelen Sağlık Bakanlığı Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü Keziban Avcı, teknolojinin gelişmesiyle bilginin sürekli yenilendiğine dikkat çekerek, Sağlık Bilimleri olarak değişen şartlara uygun olarak nasıl bir strateji geliştirilebilir diye düşündüklerini ifade etti.

Sağlık Bilimlerinin içerik planına değinen Avcı, sağlık yönetiminin tanımı, önemi ve yeri, tarihsel gelişimi ile ilgili bilgi verdi. Kaynakların yanlış tahsisinin, hizmetlerde hakkaniyetin sağlanamamasının, verimsizlik ve yüksek maliyetin, kaynak yetersizliğinin sağlık sistemlerinin ortak sorunu olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü Keziban Avcı, hastanelerin büyüklük ve etki açısından gelişmesinin profesyonel yöneticilere olan ihtiyacı arttırdığını söyledi.
Sağlık reformunun amaca ulaşması için yönetim eğitimi alan sağlık çalışanlarının sayısının artması, sağlık enformasyon sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, sağlık kurumlarının yönetimde kullandığı çağdaş yaklaşımlardan da bahsetti.

Kriz Yönetimi

İşletmelerde kriz yönetiminin önemine dikkat çeken Avcı, şunları kaydetti: "Ortaya çıkabilecek tehditlerin erken tespiti örgütün geleceğini olumlu etkileyecektir. Plansız olarak ortaya çıkan kriz, örgütün rekabet gücünü azaltacağı gibi, kesin bir formülle yok edilemez. Kriz öncesi beyin fırtınası yöntemiyle değerlendirme yapılmalıdır. Kişinin iyi bir doktor veya iyi bir hemşire olmasmm yanında iyi bir yönetici de olması da gerekir."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA