03 Mayıs 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya21°C
  • İzmir18°C

PSİKİYATRİK VAKALARA ACİL KODUYLA MÜDAHALE

Sağlık Bakanlığı, ruh hastalıklarının sevk ve takiplerinde yapılacak iş ve işlemlerle ilgili genelgede değişikliğe gitti.

Psikiyatrik vakalara acil koduyla müdahale

24 Mart 2014 Pazartesi 07:50


Ahmet Fatih Erturan/Ankara

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından, yayımlanan genelge ile İl Sağlık Müdürlükleri, Halk Sağlığı Müdürlükleri ile Kamu Hastaneleri Birlikleri’ne gönderildi. Yapılan değişiklikle, kendisine ve çevresine zarar verme riski olan, ağır ruhsal bozukluğu bulunan hasta, psikiyatrik açıdan “acil durum” olarak değerlendirilecek ve il içinde 112 tarafından hastaneye nakledilecek. Mevcut durumda bu profildeki hastaların il içindeki hastanelere nakli için 112 aranıyor ama işlem yapılmadığından hasta yakınları Toplum Sağlığı Merkezleri’ne (TSM) başvurmak zorunda kalıyordu. TSM’ler araç, polis, sağlık memuru görevlendirmesi yaptıktan sonra hastanın, il içindeki bir hastaneye sevki gerçekleşebiliyordu.

Yığılmalar engellenecek

Süreçte, hizmetin aksamaması bakımından sevkine zorunluluk görülen hastalar, öncelikle genel sekreterlik bünyesindeki diğer hastanelere; bunlarda yer bulunmaması halinde bağlı bulunan bölge hastanesine ya da en yakın ildeki hastaneye sevk edilecek. Böylelikle, gereksiz sevk ve yığılmaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Hastanede yer olmadığı ya da kapalı klinik gerektiği için il dışına sevki istenen hasta için il dışındaki yer muayeneyi yapan hekim tarafından ayarlanırken; değişiklikle hastanın sevk edileceği hastanenin bulunmasında 112 Komuta Merkezi destek verecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA