02 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya21°C
  • İzmir19°C

REFLÜ HASTALIĞINDAN LAPAROSKOPİK AMELİYAT İLE KURTULABİLİRSİNİZ

Reflü'ye yakalananların hayat kalitesi ciddi şekilde bozulmaktadır. Peki bu hastalıktan kurtulmak mümkün müdür?

Reflü hastalığından laparoskopik ameliyat ile kurtulabilirsiniz

08 Mart 2012 Perşembe 12:15

Reflü hastalığı ile son zamanlarda sıkça karşılaşmaktayız. Bu hastalığa yakalananların hayat kalitesi ciddi şekilde bozulmaktadır. Peki bu hastalıktan kurtulmak mümkün müdür? Rumeli Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erol Aydın, reflü hastalığının son derece modern, güvenilir ve etkili bir yöntem olan laparoskopik cerrahi ile tedavisini konuştuk.

Bu hastalık hakkında bilgi verebilirmisiniz? Reflü nedir?

Kısaca özetleyecek olursak, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışına gastroözofageal reflü denir. Normalde midede asit ağırlıklı sıvı vardır. Midenin yapısı bu asite dayanıklıdır, yemek borusu ise dayanıksızdır. Normalde yemek borusu-mide bileşkesinde alt özofagus sfinkteri dediğimiz, mide içeriğinin geri kaçışını engelleyen mekanizma vardır. Mide fıtığı ve bu mekanizmanın çalışmaması reflüye neden olur. Bu reflüye şikayetler ve yemek borusunda tahriş ve yaralar oluştuğunda ise reflü hastalığı diyoruz.

Reflü olduğumuzu nasıl anlarız? Hastaların şikayetleri nedir?

Reflü hastalığında en sık şikayet mideden göğüse, bazen boğaza doğru yayılan yanmadır. Diğer sık şikayet de ağzına acı veya ekşi sular gelmesidir. Bazen kalp ağrısı sanılan göğüs ağrısı, mide ağrısı, sırt ağrısı olur. Reflü nedeniyle öksürük, astım benzeri şikayetler, boğaz ağrısı, farenjit, sinüzit, boğaz temizleme isteği, diş çürükleri gelişebilir.

Reflü kansere neden olur mu?

Kardiya dediğimiz yemek borusu-mide bileşkesi kanserlerinin birçoğu reflü nedeniyle oluşmaktadır. Barrett özofagus dediğimiz, reflüye bağlı yemek borusu yapısının değiştiği hastalıkta kanser gelişme ihtimali yüksektir. Ayrıca gırtlak kanserlerinin bir bölümünün de reflü ile ilişkili olabileceği fikri vardır.

Fakat kanser gelişebilmesi için çok uzun yıllar süren tedavisiz reflü olması gerekmektedir. Tedavi altındaki hastalarında, reflüye bağlı kanser gelişme ihtimali çok düşüktür.

Neden ameliyat öneriyorsunuz? İlaç ile tedavi edilemiyor mu?

Reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle midedeki asit oranını düşüren ilaçlardır. Asit oranı düştüğünde mide sıvısının yemek borusunda yaptığı tahriş önlenir. Hafif ve geçici reflü şikayetleri olduğunda ilaçlar etkilidir. Fakat ilaçlar bırakıldığında genellikle şikayetler tekrarlar. Sıklıkla sürekli ilaç kullanılması gerekmektedir.

Reflüyü, yani mideden yemek borusuna geri kaçışı engelleyen tek gerçek tedavi cerrahidir.

Biz şikayetleri tekrarlayan, uzun süre ilaç kullanmak istemeyen, genç hastalara ve ilaç tedavisinden yarar görmeyenlere ameliyat öneriyoruz. Ayrıca mide fıtığı olanlara da emeliyat öneriyoruz.

Ameliyat zor mudur, nasıl yapılır?

Ameliyatı laparoskopik denilen kapalı yöntemle yapmaktayız. Bu yöntemde, karına 5-10 mm büyüklünde kesiler yapılarak kamera ve özel aletlerle girilerek ameliyat yapılmaktadır. Ameliyatta herhangi bir organ kesip çıkarmıyoruz. Sadece yemek borusunun diyaframdan geçtiği açıklığı dikişlerle daraltıyoruz ve midenin bir kısmını yemek borusu etrafına çeviriyoruz. Buna fudoplikasyon deniliyor ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını engelleyen bir sübap görevi görüyor.

Ameliyat ortalama 30-90 dakika sürüyor. Hastalar hastanede 1 gece yatırılıyor ve ertesi gün taburcu ediliyor. Ameliyat laparoskopik yapıldığından hasta çabuk iyileşiyor, kısa sürede normal hayatına dönüyor ve çok az yara izi kalıyor.

Ameliyatın başarı oranı nedir? Riskleri nelerdir?

Yapılan çalışmalar bu ameliyatın başarı oranının % 90-95 olduğunu göstermiştir. Tüm dünyada her yıl yüzbinlerce reflü hastası bu yöntemle tedavi edilmektedir. Hastaların az bir kısmının ameliyata rağmen şikayetleri devam edebilmektedir. Bu da sıklıkla yanlış teşhisten veya şikayetlerin reflüden kaynaklanmıyor olmasındandır. Bu konuda eğitim almış ve deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında ameliyatta veya sonrasından sorun çıkma ihtimali % 1'den azdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA