30 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa20°C
  • Antalya30°C
  • İzmir24°C

ROBOTİK CERRAHLAR ANKARA'DA BULUŞTU

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2009 yılında başlayan robotik üroloji ameliyat sayısı 600'e ulaştı. Hastalar, robotik cerrahi yöntemiyle daha hızlı iyileşebildikleri gibi, risk faktörleri de en aza indiriliyor.

Robotik cerrahlar Ankara'da buluştu

07 Haziran 2013 Cuma 16:26

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Robotik Üroloji Sempozyumu’na Türkiye’den ve dünyadan pek çok tanınmış cerrah katıldı. 6 adet canlı ameliyatın yapılacağı sempozyumun ilk cerrahi operasyonu, Montreal Üniversitesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Kevin C. Zorn’un yaptığı böbrek tümörü ameliyatı oldu. Ameliyat robotik cerrahi yöntemiyle yapılarak, konferans salonundaki doktorlar tarafından canlı olarak izlendi.

Böbrek tümörü şikayetiyle ameliyatı gerçekleştirilen 60 yaşındaki hastaya, robotik cerrahi yöntemiyle müdahale edildi. Ameliyata giren Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serkan Altınova, robotik cerrahi ameliyatlarının açık ameliyatlara göre daha avantajlı olduğunu ifade ederek, “Ameliyatı robotla yaptığımız zaman iyileşme süresi ve hastanede yatış süresi daha kısa oluyor. Ayrıca, görüntüyü ortalama 15 kat büyütebiliyoruz. Bu da bize anatomik yapıları daha iyi görebilmemizi sağladığı için daha az kanama olmasını sağlıyor” dedi.

Ameliyat süresinin 1 saat ile 3 saat arasında değiştiğini dile getiren Doç. Dr. Altınova, ameliyatın devlet tarafından tamamen karşılanmadığına işaret ederek, hastaların ameliyat için ayrıca para ödemeleri gerektiğini söyledi.

Robotik cerrahi yönteminin hastalar açısından fayda sağladığına da dikkati çeken Doç. Dr. Serkan Altınova, “Küçük delikler açarak, ameliyatı kamera yardımıyla yapıyoruz. Dolayısıyla açık ameliyatta açtığımız 15-50 santimlik kesiler burada olmadığı için iyileşme süresi daha hızlı oluyor. Ayrıca hastanın ameliyat sonrası ağrısı daha düşük oluyor” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Altınova, robot yönteminin çocuklarda da uygulanabildiğini söyleyerek, çocuklarda özellikle reflü denen geriye kaçışla ilgili ameliyatların robotla yapılabileceğine vurgu yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA