29 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa16°C
  • Antalya27°C
  • İzmir25°C

RUSYA MEDİKAL ÜRÜN PAZARI İHRACATÇININ İŞTAHINI KABARTTI

Daha çok meyve sebze, tekstil ve inşaat malzemeleri sattığımız Rusya'nın, medikal ürün ihracatı için de potansiyel taşıdığı ifade edildi.

Rusya medikal ürün pazarı ihracatçının iştahını kabarttı

25 Temmuz 2009 10:21

Daha çok meyve sebze, tekstil ve inşaat malzemeleri sattığımız Rusya'nın, medikal ürün ihracatı için de potansiyel taşıdığı ifade edildi.

Başbakanlık İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi'nin (İGEME) ihracat pazar araştırmasında, Türkiye'nin Rusya'ya yaklaşık 8 milyon dolarlık medikal ihracatı yaptığı belirtilirken; bunun, 4 milyar dolar civarında medikal ürün ithalatı yapan Rusya pazarından alınmış küçük bir pay olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olan Rusya'nın medikal üründe doymamış bir pazar olmasının avantajının kullanılması çağrısı yapan İGEME, bunun için Türk firmalara fiyat avantajıyla kaliteli üretimin yanı sıra Rus alıcıların algılarına yönelik pazarlama ve tanıtıcı faaliyetlerle rekabet şansını artırmalarını önerdi.

 
Ekipmanın neredeyse tamamı eski
Raporda, sağlık sektörünün Rusya'nın ulusal öncelikli projelerinden olduğu ve yaklaşık 142 milyonluk nüfusun beşte birinin kaliteli sağlık hizmetine eriştiğinin tahmin edildiği kaydedildi. Ülkedeki hastanelerin birçoğunda halen eski medikal ürün ve malzemelerin kullanıldığına değinilen raporda, bu alanda yüksek teknoloji üretimi olmayan Rusya'nın medikal ithalatının yoğunluğuna dikkat çekildi. İGEME tarafından, ülkenin bu alanda en büyük tedarikçisi olan Almanya'yı ABD, Japonya, İtalya, Çin ve Fransa'nın izlediği kaydedildi. Rusya'nın medikal sektörünün, firmaların ihracatı için gelecek vaat ettiğinin vurgulandığı raporda, pazara uygun başlıca medikal ürünler şöyle sıralandı: "Tıpta, cerrahide, dişçilikte ve veterinerlikte kullanılan alet cihazlar; x-ışınlı, alfa, beta veya gama ışınlı cihazlar; steril cihazlar; ortopedik cihazlar; mekanoterapi cihazları; masaj cihazları; psikoteknik cihazlar; ozonoterapi; oksijenoterapi; aeroterapi; suni teneffüs veya diğer terapik teneffüs cihazları; ultrasonik tetkik cihazları; kateterler ve kanüller; diğer elektro teşhis cihazları; şırıngalar; suni eklemler; dişçi tornaları; dişçiliğe mahsus diğer alet ve cihazlar; cerrahide kullanılan mobilyalar ve işitme cihazları."
 
Kayıt süreci çok karışık
İGEME, özellikle "hastane mobilyaları, dişçi koltukları, cerrahi alet ve cihazlar, tıbbi maskeler, ortopedik cihazlar, sterilizatörler" gibi ürünlerde Rusya'da ithalat artışlarının yaşandığını vurguladı. Rusya'nın 2005'de 1.3 milyar dolar olan medikal ürün ithalatının 2 yılda 2.4 milyar dolar attığının kaydedildiği çalışmada, "Ülkemizin bundan aldığı pay çok küçük oranlara tekabül etse de hızla büyüyen Rusya medikal ithalatından daha yüksek pay alabilmeleri için firmalarımızın pazarlama ve sertifikasyonla ilgili çalışmalarını bir an önce tamamlamaları gerekmekte" dendi. İGEME, Rusya'daki kayıt sürecinin ticari engel sayılabilecek kadar karışık olduğundan bahsederken, pazarlama ve tanıtımda da doğrudan kamu görevlileri, doktorlar ve özel klinik sahipleriyle ortaklarına yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.
 
 
Türkiye'nin Rusya'yla medikal ticareti (bin dolar)
Yıllar
İhracat
İthalat
2005
2.204
473
2006
4.620
501
2007
5.002
224
2008
7.877
283
 
Kaynak: İGEME

Referans
Yorumlar
SON DAKİKA