27 Nisan 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa15°C
  • Antalya18°C
  • İzmir18°C

SAĞLIK BAKANLIĞI, 12 YILDIR MERKEZİ E-SAĞLIK PROJESİ KURAMADI

Bugün, On dokuz Mayıs Üniversitesinin, kurumdan yararlanan ve kaydı bulunan 1 milyon 600 bin hastasının dosyasını otomasyon sistemiyle bilgisayar ortamına aktaracağı haberini okuduğumuzda, aklımıza hemen Sağlık Bakanlığı geldi.

Sağlık Bakanlığı, 12 yıldır merkezi e-sağlık projesi kuramadı

28 Mayıs 2014 Çarşamba 15:12

Sağlık Bakanlığı yıllardır bilişim yatırımları yapıyor fakat merkezi bir sağlık bilgi sistemi yok. O nedenle de bir hastaneden bir başka hastaneye gittiğinizde kayıtlarınıza orada ulaşılamıyor. Çok az hastane kendi arasında otomasyona sahip. Bunun nedeni de merkezi bir e-sağlık projesinin olmayışı…

Oysaki bir çok kurumda merkezi yazılımlar sayesinde çok sağlıklı analizler yapılabiliyor. Örneğin MEB’de şuan e-okul ve İLSİS gibi sistemler sayesinde, bireysel olarak tutulan okulun kayıtları merkezi hale geldi. Yine SGK’da e-eczane projesi var. Maliye Bakanlığında say2000 projesi var.

Ancak, Sağlık Bakanlığı hala böyle bir sistem kuramadı. Bu yapılsaydı, herkesin sağlık künyesi ortaya çıkardı. İşlemler çok rahat olurdu. Doktorlar aynı tahlil ve raporları tekrar tekrar istemezlerdi. Türkiye çapında nerelerde ne hastalıklar oluyor analizleri yapılabilirdi ve online kararlar alınabilirdi. Buna bir e-devlet uygulaması diyoruz.

Bu anlamda OMÜ’nün yaptığı çalışmayı aslında Sağlık Bakanlığı merkezi olarak yapmalıdır. Bu da bir yazılım ile olur. Böyle bir şeye Türkiye’nin ihtiyacı var.

Ama bunu yapabilmek için Bakanlığın, bunu bir ihtiyaç olarak belirlemesi, kısa ve orta vadeli planlamasını yapması ve kendini bu hedefe doğru organize etmesi gerekmektedir.

memurlar.net

Yorumlar
SON DAKİKA