02 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa14°C
  • Antalya22°C
  • İzmir21°C

SAĞLIK BAKANLIĞI BİLİM KURULU: BİZDEKİ EHEC FARKLI

Geçen hafta sorduğum, “Türkiye EHEC’den muaf mı” sorusuna yanıt Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Hürrem Bodur’dan geldi. Bodur, Türkiye’de bugüne kadar, Avrupa’da hastalık yapan EHEC O104:H4’ün görülmediğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu: Bizdeki EHEC farklı

02 Temmuz 2011 Cumartesi 12:44

Bodur’un verdiği bilgiye göre, Almanya’da başlayan ve halen bazı Avrupa ülkelerine yayılım gösteren Enterohemorajik E.Coli (EHEC) salgınının sebebi, 2001 yılında yapılan bir çalışmayla Türkiye’de tespit edilen O157:H7 değil, farklı bir alt grup: O104:H4. Zaten bu alt grup, dünyada da yeni tanımlandı. Şu ana kadar Avrupa’da görülen EHEC vakalarının hemen hepsi Almanya’da yaşıyor veya Almanya ile bağlantılı. Komşumuz Yunanistan’da tespit edilen vaka da bir Alman turist.

 

Bu salgını yakından izlemek üzere Sağlık Bakanlığı tarafından Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Bilim Kurulu oluşturuldu. Kurul zaman zaman toplanarak durum değerlendirmesi yapıyor. EHEC, 2005 yılından bu yana ülkemizde bildirimi zorunlu hastalıklar arasında yer alıyor ve izleniyor.

 

HASTALANAN HERKES ÖLMÜYOR

 

Gıdalarla, ağız yoluyla bulaşan ve kanlı ishalle seyredebilen EHEC, 7 gün içinde herhangi bir tedaviye ihtiyaç olmadan kendiliğinden düzelebiliyor. Vakaların yaklaşık yüzde 2’sinde böbrek hasarına neden olan hemolitik üremik sendrom gelişebiliyor.

 

Şüpheli EHEC vakası, kanlı ishali olan ve son 10 gün içerisinde Almanya başta olmak üzere vakaların görüldüğü ülkelerde yaşayan veya bu ülkelere seyahat eden kişiler olarak tanımlanıyor. Bu tanıma uyan kişiler en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ettiklerinde gereken numuneleri alınarak laboratuvarda inceleniyor ve EHEC vakası olup olmadıkları belirleniyor.

 

DOKTORA DANIŞMADAN İSHAL DURDURUCU İLAÇ KULLANMAYIN

 

EHEC dahil su ve besinlerle bulaşan diğer hastalıklardan korunmak için:

* Temizliğine güvenmediği çiğ gıdaları (sebze, meyve) tüketmeyin,

* Özellikle yemeklerden önce, tuvaletten sonra, bebek bezi değiştirdikten sonra ve sık sık ellerinizi sabun, bol suyla yıkayın,

* Çiğ sebze ve meyveleri bol suyla yıkayın,

* Süt ve et gibi hayvansal ürünleri yeterince pişirdikten sonra yiyin,

* Doktora danışmadan antibiyotik ve ishal durdurucu ilaçları kullanmayın.

Mesude ERŞAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA