02 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa13°C
  • Antalya18°C
  • İzmir12°C

SAĞLIK BAKANLIĞI TİG DUYURULARI

Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından TİG duyuruları yapılmıştır.

Sağlık Bakanlığı TİG duyuruları

01 Şubat 2011 Salı 09:53

Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından TİG duyuruları yapılmıştır.

Duyuru 1

TİG temelinde prematür bebek kodlanması hakkında duyuru!

1 Kasım 2010 tarihinden itibaren TİG temelinde ödeme modeli uygulama analizlerinde prematüre ve/veya 2500 gr.  altındaki bebekler için uygun TİG kodu verilerinin hiç oluşturulmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla  uygun TİG kodlamasının klinik kodlayıcılar tarafından  gerçekleştirilemediği görülmüştür. 

Konuyla ilgili TİG kodlamaları yapılırken Klinik kodlayıcıların aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

  • 1- Bebek kodlamalarında veri giriş programının demografik verilerden oluşan ilk kısmında hasta tanımlamasında Bebek seçeneği işaretlendiği zaman bebeğin ağırlığı gram cinsinden belirtilmelidir.
  • 2- Prematür bebek kodlaması eğitimlerde de bahsedilen kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Prematür bebek kodlamasında iki kod mutlak girilmesi gerekmektedir. Bu kodlar;

                           a.       Gestasyonel yaş (immatürüte)

                           b.       Bebeğin ağırlığı

       Bebek gestasyonel yaşı kodlanırken ANA İNDEKS içerisinde P07.2-  ile  P07.3- tanı kodları aralığındaki kodlardan bebek dosyası içeriğindeki verilere  uygun olanlar seçilmelidir. Bir sonraki adım olarak bebeğin doğum ağırlığı  P07.0- ile P07.1-  tanı kodları aralığında kodlaması gerçekleştirilmelidir.

örnek: Gebeliğin 26. Haftasında  800 gr. ağırlığında doğmuş olan bebek için kodlama basamakları;

 

  • TİG veri Giriş Programında anne verilerinden sonra, Bebek seçeneği işaretlenerek bebek dosyasındaki verilerden 800 gr.  olan ağırlığı demografik verilerdeki alana girilir.
  •  Tanı olarak prematüriteyi kodlamak için ANA İNDEKS ten

- Prematür

  - - doğum

    - - - aşırı

       - - - - 24 veya daha fazla tamamlanmış hafta fakat 28 haftadan az

Kırılımları takip edilerek; 26 haftalık bebeğe uygun olan P07.22 ana tanı kodu atanır.

 

  • Sonrasında, aynı tablodan (Ana İndeks) ,

 

- Ağırlık

        -- doğum

         - - - düşük

           - - - -aşırı

               - - - - - 750-999 gram

Kırılımları takip edilerek;bebeğin ağırlık kodunun atanması için P07.03  kodu ek tanı kodu olarak atanır.

NOT: Bebek dosyalarındaki bilgilerin veri giriş programına aktarımı esnasında bu hususlara dikkat edilmelidir.  Aksi halde istatiksel hatalar ve uygun olmayan TİG lere bağlı olarak hastane hak edişlerinde kayıplara neden olmaktadır.

 

Duyuru 2

ACELE ve GÜNLÜDÜR! BBaG ve İBaG Verileriyle ilgili duyuru!

Aşağıda listelenen Hastanelerimizin verilerinden BBaG ve İBaG verilerinde eksiklikler tespit edilmiştir. Bu verilerin 01.02.2011 Salı günü saat 17:00’a kadar tamamlanması gerekmektedir. Her hafta verisini o haftanın bitimini takiben ivedilikle girilmesi gereklidir. Klinik kodlamacıların kendi kararları doğrulduğunda verileri iki haftada bir veya ay sonunda girmek şeklinde bir faaliyet göstermeleri söz konusu olamaz. Bu verilerin sağlıklı, doğru ve zamanında girilmesi konusunda hastane yönetimlerinin ve klinik kodlamacıların sorumluluğu vardır. Zamanında girilmeyen veriler için düzeltme ve geri bildirim oluşturulması da mümkün olmayacağından planlanamayan kayıplar söz konusu olabilir.

BBaG verisi sorunlu olan hastanelerin listesi ve duyurunun tamamı için tıklayınız

 

Duyuru 3

ÖNEMLİ ve ACİL! 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren TİG kapsamına alınan Bakanlığımıza bağlı hastanelerimizin Ocak ayı veri girişleri hakkında duyuru!

Ocak ayına ait TİG, BBaG, İBaG verilerinin sisteme giriş işlemleri 01/02/2011 Salı Günü saat 17: 00'a kadar yapılabilecektir. Belirtilen tarihten sonra sistem, Ocak ayı veri girişine kapatılacağında dolayı ilgili hastanelerin hak kaybına uğramamaları için, Ocak ayı içinde taburcu olan hastalarının dosyalarını eksiksiz bir şekilde sisteme girmeleri önem taşımaktadır.

Patoloji raporu gecikmesi, her türlü alınan tedbire rağmen servislerden dosyaların klinik kodlayıcıların önüne gelmemesi gibi sebeplerden dolayı, Ocak ayında taburcu olmuş ancak belirtilen tarihten önce sisteme kaydedilemeyen dosyalar, 01/02/2011 tarihinden sonra sisteme işlenebilecektir. Ancak bu şekilde sonraki aya devreden hasta dosya sayısı yatan hasta sayından %10 fazla olması durumunda hastane yöneticileri açısından hak kaybına sebebiyet verecektir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA