SAĞLIK BAKANLIĞI TÜTÜNLE MÜCADELEDE YENİ YOL HARİTASI BELİRLİYOR
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planladıklarını belirterek, "Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek durumundayız." dedi.

18 Şubat 2025 Salı 11:18
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci: "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde, teknik çalışmaları yürüteceğiz. Daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planlıyoruz. Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek durumundayız"
"Toplumun bütün katmanlarının tütün ve tütün ürünlerini zihinlerinden silmesini ve ona daha farklı gözle bakmasını sağlamamız lazım"
Birinci, AA muhabirine Bakanlığın tütünle mücadeledeki yeni yol haritasına ilişkin, açıklamada bulundu.
Türkiye'de tütüne başlama yaşının 13-15'e kadar düştüğüne dikkati çeken Birinci, sektörün bu ürünlerin kullanım sıklığını artırmak amacıyla özellikle gençleri özendirmeye yönelik çalışmalar yaptığına işaret etti.
Birinci, geçmişte tütün kullanımının önlenebilmesi için büyük mücadele verildiğini ancak şu anda tütün ve tütün ürünlerini kullandırmaya yönelik politikalarda ciddi değişiklikler yapıldığını söyledi.
Bu konuda adeta bir inovasyon yapıldığını belirten Birinci, "Zararsız gibi gösterdikleri dumansız tütün gibi kavramlar, bazı cihazlar, elektronik sigara gibi her gün farklı bir metotla ya daha az zararlı ya da zararsız gibi algılar oluşturarak gençlerin kullanmasını sağlamaya çalışıyorlar." değerlendirmesini yaptı.
Dünyada birçok alanda yöntem değişikliği yapıldığını dile getiren Birinci, tütünle mücadelede de politika değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
Sektörün, teknolojinin getirdiği avantajlardan ticari olarak faydalanmaya çalıştığını belirten Birinci, "Olağanüstü dezenformasyon var. Pasif içicilik konusunda ciddi problemlerle karşı karşıyayız. Türkiye'nin yüzde 77'si şehirlerde ve çok yoğun ortamlarda yaşıyor. Tütün ürünlerinde pasif içicilerin daha çok zarar gördüğünü düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Tütün kullanımından kaynaklı kronik hastalıkların yükü çok fazla"
Bakan Yardımcısı Birinci, Türkiye'nin sadece tütün değil obezite ve benzeri hastalıklara bağlı ciddi kronik hastalık yüküne sahip olduğunun altını çizerek, "Şu anda tütün kullanımından kaynaklı kronik hastalıkların yükü çok fazla." dedi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasına bakıldığında, Türkiye'nin tütün kullanımında iyi bir yerde olmadığına dikkati çeken Birinci, şöyle devam etti:
"Bu kadar başarılı olmamıza ve ciddi mücadele vermemize rağmen politikalarımızı revize etmeliyiz. Tütünle mücadelede paydaşlarımızla ilişkilerimizi yürütmek, aynı hedefe farklı metotlarla erişmek ve bu metotların birbirleriyle iletişimini doğru kurmak en önemli amaçlarımızdan biri.
Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde, teknik çalışmalarını yürüteceğiz. Daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planlıyoruz. Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek ve mücadelede başarılı olmak durumundayız. Bizim ülkemize yakışmıyor. Sağlıkta bu kadar iyi noktaya gelmiş bir ülkede tütünün hala bu kadar büyük bir sorun olması bizi inanılmaz rahatsız ediyor. Beslenme ile ilgili de ciddi problemlerimiz var ama tütün ve tütün ürünleri ciddi problem."
- "Ülkemize özgü politikalar geliştirme peşindeyiz"
Bakan Yardımcısı Birinci, tütünle mücadeleye yönelik yasal düzenlemelerin olduğunu ancak beklenen hedeflere ulaşmakta zorlanıldığını dile getirerek, "Bunun için toplumun bütün katmanlarının tütün ve tütün ürünlerini zihinlerinden silmesini ve ona daha farklı gözle bakmasını sağlamamız lazım. Çünkü, toplumun buna bağlı zararların farkında olmadığını düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.
Farkındalık çalışmalarıyla gençlerin tütün kullanımından kaçınmasını istediklerini belirten Birinci, sözlerini şöyle tamamladı:
"Gençlerimizin, gelecekte ne kadar büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını hesapladıkları zaman, bu meseleden uzak duracaklarını düşünüyoruz. Bu sebeple, buna yönelik yöntemler geliştirilmesi için iletişim ve sektör uzmanlarıyla görüşüyoruz. Sigarayı bırakmış ve bu deneyime sahip insanlarımız da var. Tütünle mücadelede başarılar ortaya koymuş ülkelerin raporları da var. Bunların hepsini bir araya getirip, ülkemize özgü politikalar geliştirme peşindeyiz."

Nijerya'da üniversitede "teşhis konulamayan hastalık" nedeniyle ölen kişi sayısı 10'a çıktıNijerya'nın Kebbi eyaletindeki üniversitede "teşhis konulamayan hastalık" nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a yükseldi, 20 kişi hastanede tedavi altına alındı.19 Mart 2025 Çarşamba 19:13DÜNYADA SAĞLIK
Kırklareli'nde "Sağlığın Tarihi Adımları Defilesi" düzenlendiKırklareli'nde düzenlenen "Sağlığın Tarihi Adımları Defilesi"nde, 1820 yılından bugüne sağlık çalışanlarının kullanıldığı kıyafetler sergilendi.19 Mart 2025 Çarşamba 18:23DİĞER HABERLER
Başsavcılıktan İBB'ye yönelik soruşturmalarda gözaltına alınanların sağlık kontrollerine ilişkin açıklama:"Bir kısım medya organlarında başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı şahısların ilaçlarının verilmediği,19 Mart 2025 Çarşamba 16:58BASIN HABERLERİ
Sinop’ta sağlıkçılar deneyimlerini öğrencilerle paylaştıSinop’ta düzenlenen “Hekim, hemşire ve anestezi teknikerinin gözünden ameliyathanede bir gün” etkinliği kapsamında sağlık çalışanları deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.19 Mart 2025 Çarşamba 16:23SAĞLIK BAKANLIĞI
NÖHÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesine temizlik personeli alımı için kura çekildiNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ ) Eğitim ve Araştırma Hastanesine temizlik personeli alımı için kura çekildi.19 Mart 2025 Çarşamba 16:13DİĞER HABERLER
Niğde'de İnme Merkezi'nde 2024'te 100 hasta tedavi edildiNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi'nde hastalar hızlı müdahaleyle tedavi ediliyor.19 Mart 2025 Çarşamba 16:08NÖROLOJİ
Estetik ve Kozmetik Uygulamaları Sertifikalı Eğitim Programı İlanıSağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Estetik ve Kozmetik Uygulamaları Sertifikalı Eğitim Programı İlanı yayımladı.19 Mart 2025 Çarşamba 15:38SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yoğun bakım sürecini atlatan çocuklara hem şifa hem de şefkat eli oluyorlarKayseri Şehir Hastanesi Çocuk Palyatif Merkezinde çalışan doktor ve hemşireler, yoğun bakım sürecini atlatan hastalara hem şifa hem de şefkat eli oluyor.19 Mart 2025 Çarşamba 15:13ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
TBMM Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, son toplantısını yaptıKomisyon Başkanı İshak Şan: "Komisyonun 4 aylık çalışma süresi yarın sona erecek. Toplantılar ve saha ziyaretleriyle sağlık alanındaki birçok önemli konuyu ele alıp çözüm önerileri geliştirme noktasına geldik"19 Mart 2025 Çarşamba 14:43BASIN HABERLERİ
Uluslararası Balkan Üniversitesinde erken kayıt dönemi başladıUluslararası Balkan Üniversitesinde (IBU), 2025-2026 akademik yılı için erken kayıt dönemi başladı.19 Mart 2025 Çarşamba 14:43ÜNİVERSİTELER
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel