03 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa12°C
  • Antalya20°C
  • İzmir19°C

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ORGAN NAKLİ ATAĞI

Sağlık Bakanlığı, organ bağışı bakımından Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde olan Türkiye’de organ naklini artırmak için harekete geçti. Bakanlık, yayınladığı genelgede beyin ölümü gerçekleşen hastalar konusunda hastane ve doktorları dikkatli olmaya çağ

Sağlık Bakanlığı'ndan ORGAN NAKLİ atağı

21 Eylül 2008 11:45

Sağlık Bakanlığı, organ bağışı bakımından Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde olan Türkiye’de organ naklini artırmak için harekete geçti. Bakanlık, yayınladığı genelgede beyin ölümü gerçekleşen hastalar konusunda hastane ve doktorları dikkatli olmaya çağırdı.


Bakanlık, her ventilatörlü (tam donanımlı, solunum cihazlı) yatak başına yılda en az bir beyin ölümü vakası bildirilmesi gerektiğini vurguladı. Bakanlık böylece, her yıl 4 bin böbrek, 2 bin karaciğer ve 2 bin kalp nakli gerçekleştirilebileceğini belirtti. Genelgede, “Ülkemizde 2007 yılı içinde kadavradan 399 böbrek, 209 karaciğer, 61 kalp nakli yapılmıştır. Her yıl bekleme listesine eklenen hasta sayısı artış gösterirken, yapılan nakillerin sayısının aynı hızda artış göstermemesi sebebiyle hastaların bir kısmı organ beklerken hayatlarını kaybetmektedirler. Bu eksikliği gidermek ve organ azlığına çözüm bulmak için en etkin yollardan biri beyin ölümü bildirimlerinin ve kadavra organ bağışı sayısının artırılmasıdır” denildi.

Yorumlar
SON DAKİKA