27 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa14°C
  • Antalya19°C
  • İzmir22°C

'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM' İÇİN OECD'DEN ACI REÇETE

Hükümetin yürüttüğü 'sağlıkta dönüşüm programı'nı değerlendiren bir rapor hazırlayan OECD, Türkiye'nin sağlıkta ciddi harcama baskılarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

'Sağlıkta dönüşüm' için OECD'den acı reçete

07 Mart 2009 00:06

Hükümetin yürüttüğü 'sağlıkta dönüşüm programı'nı değerlendiren bir rapor hazırlayan OECD, Türkiye'nin sağlıkta ciddi harcama baskılarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin sağlık sistemini değerlendiren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), hükümetin yürüttüğü "sağlıkta dönüşüm programı"nın ilk bulgularını olumlu bulsa da önümüzdeki dönem için çeşitli önerilerde bulundu. "OECD Sağlık Sistemi İncelemeleri Türkiye" adlı raporda yer alan önerilerin büyük kısmını maliyet kısıtlama tedbirleri oluşturdu.
Raporda, maliyet kısıtlama tedbiri olmaksızın sağlık harcamalarını etkin düzeyde gerçekleştirmenin pek mümkün görünmediği 2 senaryo üzerinden açıklandı. Maliyet kısıtlama tedbirleriyle kamu sağlık harcamasının 2011-2033 döneminde GSYİH'daki payının yüzde 1,1 arttığına işaret eden OECD, bu tedbirler söz konusu olmadığında ise bu oranın yüzde 3'e çıkacağını kaydetti. Diğer yandan Türkiye'yi gelecek yıllarda maliyet kısıtlama krizlerine yakalanma riski açısından uyaran OECD, "Gelecekte ekonomik büyüme hızında meydana gelebilecek düşüşler, durumu daha da kötüye götürebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Gidişatın, Türkiye'nin ciddi harcama baskılarıyla karşı karşıya kalacağını gösterdiği kaydedilen OECD raporunda, Türkiye'nin devlet hastaneleri için getirilen sınırlamalarda deneyiminin oluştuğu, bu sınırlamaları özel hastanelerde de uygulaması gerektiği kaydedildi. Raporda aile hekimi sayısındaki yetersizliğin giderilmesi için bu alanda uzmanlaşmaya imkân verecek teşviklerin güçlendirilmesini de öneren OECD, sevk sistemi için aile hekimi sayısı ile bu hizmetin çeşitlilik ile kalitesinde artış gerektiğini kaydetti.

Sağlık projelerine ödül
Sosyal sorumluluk projeleri krizde hız kesmedi. Sağlık Gönüllüleri-Türkiye Derneği Başkanı Oğuz Engiz, her yıl sağlık alanında sosyal sorumluluk projelerini desteklemek amacıyla verdikleri ödüllerin bu yıl da devam ettiğini söyledi. Başvuru süreci devam eden "Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülleri 2009"un netlik kazanmaya başlayan aday adayları arasında sektör ayrımı olmaksızın Renault, Unilever, Danone, Doğuş firmalarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Kızılay, Türk Kardiyoloji Derneği gibi kuruluşlar da bulunuyor.

Yorumlar
SON DAKİKA