03 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya27°C
  • İzmir23°C

"SAĞLIKTA GERİ DÖNÜŞ PROJESİ"

Katkı payını yetersiz bulan özel sağlık kurumları SSK'lılara hizmet vermekten vazgeçmeye başladı. Ankara'daki özel sağlık kuru­luşları, sigortalı hastalara kapılarını kapatmaya hazırlanıyor.

"Sağlıkta Geri Dönüş Projesi"

04 Mart 2008 15:59

Katkı payını yetersiz bulan özel sağlık kurumları SSK'lılara hizmet vermekten vazgeçmeye başladı. Ankara'daki özel sağlık kuru­luşları, sigortalı hastalara kapılarını kapatmaya hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın para öde­mek istememesi, sosyal güven­lik kurumlarına bağlı hastalara özel sağlık kuruluşlarının ka­pısının kapanmasına yol açı­yor, İstanbul'da bulunan Özel Ameri­kan Hastanesi, SSK'lılara kapılarını ka­pattı, 7 hastane de sırada.
 
Özel hastaneler, SSK'yla anlaşma imzalamalarına rağmen, kurum hastala­rından, en fazla yüzde 20 fark alınabileceğine iliş­kin karar nedeniyle zor­da. Özel hastaneler, "SSK'dan alınan para hiz­met maliyetini karşılamı­yor" gerekçesiyle 20 YTL'den başlayıp, 70 YTL'ye kadar fark ücreti talep ediyor. Bu paranın tahsilatında da zorluklar yaşayan Özel Amerikan Hastanesi yönetimi, "SSK'lı­lara hizmet vermeyelim, sadece özel hastane olalım" kararıyla, SSK'lı hasta­lara bakılmayacağını açıkladı. Haziran'da Sosyal Güvenlik Kurumu ile ma­saya oturacak Medikal Park, Bayındır Hastanesi, Florence Nightingale, Güven Hastanesi, Hisar Incontinental Hasta­nesi, International Hospital, Kent Has­tanesi, Memorial Hastanesi ve Mesa Hastanesi, Acıbadem, Alman Hastanesi ve Anadolu Grubu'nun da anlaşmayı ip­tal edeceği ve SSK'lı hastalara hizmet vermeyeceği belirtiliyor.
 
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Der­neği Başkanı Leyla Ezgi ise "Devlet, özel hastanelere para vermek istemiyor. Özel hastaneler de parasız iş yapmıyor. Olan vatandaşa oluyor" dedi.
 
Sağlık Kuruluşları Derne­ği (ASKD) Başkanı Dr. Raif Kaya, İs­tanbul'da alınan kararın kendileri için sürpriz olmadığını kaydetti, "özel hasta­nelerin yüzde 20 katkı payıyla SSK'lı hastalara bakmaları mümkün değil" di­yen Kaya, şunları söyledi:
"Sağlık Bakanlığı, halkla bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Biz elbette halkın sağlık ve tedavi alma hakkına kar­şı değiliz. Rakamların kurtardığı yere ka­dar fark ücreti alınmıyor. Sayın Bakan, 'VIP ve özel hizmet gibi durumları bir kenara bırakın, hizmet kalitesini düşürün' diyor. Devlet hastanelerinde, özelle­rin hizmet kalitesini tutturamadıkları için bizi, devlet hastanesi kalitesine indirme­ye çalışıyorlar. Devlet hastanelerine sağ­ladıkları maddi desteği bize de versinler, SSK'yla anlaşmamızı sürdürelim."

Kaya, "Umarım akıllarını başlarına alırlar. 2003'te başlatılan Sağlıkta Dönü­şüm Projesi'yle, toplum sağlıkta kaliteli hizmetin farkına vardı. Şimdi 'Sağlıkta Geri Dönüşüm Projesi'ni uygulamaya çalışıyorlar" dedi.

Yorumlar
SON DAKİKA