04 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir21°C

SAĞLIKTA YENİDEN "PAMUK ELLER CEBE" DÖNEMİ BAŞLADI

Memur ve yeşil kartlılar için ‘cebinden tek kuruş ödemeden hastanede tedavi olma’ dönemi bitti. Yeşil kartlı ve memurdan da ‘katkı payı’ isteniyor.

Sağlıkta yeniden "pamuk eller cebe" dönemi başladı

03 Ocak 2009 Cumartesi 21:21

Memur ve yeşil kartlılar için ‘cebinden tek kuruş ödemeden hastanede tedavi olma’ dönemi bitti. Yeşil kartlı ve memurdan da ‘katkı payı’ isteniyor.

Memurlar ve yeşil kartlılar da sağlık hizmeti alırken para (katılım payı) ödemeye başladı. Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlar, ilgili kanun yürürlüğe girdiğinden beri devletten sağlık hizmeti alırken katılım payı ödüyordu. Yeşil kartlılarla memurlara tanınan üç yıllık geçiş süreci de bitti. Maliye Bakanlığı’nca belirlenen esaslar, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile uygulamaya kondu.
Yeni uygulama memur ve yeşil kartlılara şunları getirdi:

HANGİ HİZMETLER İÇİN PARA İSTENECEK?: Memurlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile yeşil kartlılardan hekim ve diş hekimi muayeneleri (ayakta), tedavilerinde kullanılan protez, ortez ve tıbbi malzemeler ve yardımcı üreme yöntemi tedavileri için ‘katkı payı’ istenebilecek.

NE KADAR ÖDENECEK?: Muayene katılım payı, ikinci basamak sağlık kurumlarında 3 lira, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 lira, üniversite hastanelerinde 6 lira, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ise 10 lira. Acil poliklinik muayene ücreti de katılım payına dahil olacak.

HER BİR KALEM İÇİN AYRI PARA: Katılım payı, faturada yer alan her bir poliklinik muayene ücreti için ayrı ayrı tahsil edilecek.

499.5 TL KATILIM PAYI: Memur ve yeşil kartlılardan tıbbi malzeme veya ortez ve protez için en fazla brüt asgari ücretin yüzde 75’ine (499.5 TL) kadar katılım payı talep edilebilecek. Katılım payı her bir malzeme için ‘ayrı ayrı’ hesaplanacak. Protez, ortez ve tıbbi malzemeler için kamu personeli ve aile fertlerinden yüzde 20, yeşil kartlılardan yüzde 10 oranında katılım payı alınacak.

BU HİZMETLERDE PARA YOK: Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerle aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinde katılım payı alınmayacak.

MAAŞTAN KESİLECEK: Memurlar, kamu görevlileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ‘ayakta tedavileri’ için da katkı payı istenecek. Ama bu ücret sağlık kuruluşunda ödenmeyecek. Bunun yerine fatura memurun çalıştığı kamu kuruluşuna yollanacak. Bedel, maaştan kesilecek.

EN FAZLA NE KADAR KESİLECEK?: Bir aylık maaştan yapılacak kesinti miktarı, 16 yaşından büyükler için tespit edilen brüt asgari ücretin aylık tutarının yüzde 20’sini (133.2 TL) geçmeyecek. Eğer katılım payı bu tutarı aşarsa, kalan tutarlar, sonraki aylarda kesilecek.

YEŞİL KARTLI NASIL ÖDEYECEK?: Yeşil kartlılar ayakta tedavi sonrası, hekim ve diş hekimlerince düzenlenen reçetelerle eczaneye gidecek ve katılım payını eczaneye yatıracak. Ancak eczane, aldığı katkı parasını devlete aktarmayacak. Bu para, eczanenin devletten alacağı ilaç paralarına mahsup edilecek.

TÜP BEBEK: Yardımcı üreme yöntemlerinde birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 oranında katılım payı ödenecek. Bu hizmetlerin katılım payını ise sağlık kuruluşları tahsil edecek.

BU ALANLARDA KATKI PAYI İSTENMEYECEK: Acil servis hizmetleri, yoğun bakım, yanık tedavisi, kanser tedavisi, yeni doğana verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve hücre nakilleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi hizmetler, diyaliz ve kardiyovasküler cerrahi işlemlerinde ‘ilave ücret’ talep edilemeyecek.

Yorumlar
SON DAKİKA