03 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul19°C
  • Bursa20°C
  • Antalya28°C
  • İzmir24°C

SAHURDA MERCİMEK YİYENLER İFTARA KADAR AÇLIK HİSSETMİYOR

Sıcaklar ve uzun süreli açlık, halsizlik, unutkanlık, dikkatsizlik ve hazımsızlık sorunlarını artırıyor. Ramazan’ı sağlıklı geçirmenin yolu kurubaklagilleri sıkça tüketmekten geçiyor.

Sahurda mercimek yiyenler iftara kadar açlık hissetmiyor

02 Ağustos 2011 Salı 11:21

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç bireyin stresli yaşantısı, ağır işlerde çalışması, ağır iftar yemekleri, sahur yapmadan güne başlaması ve oruç tutulan gün içerisinde fiziksel aktivite yapmaya çalışması ile çarpıcı değişiklikler gözlenmektedir. Araştırmaara göre bu süreçte yüzde 40’ında yorgunluk, halsizlik, yüzde 25’inde dalgınlık, unutkanlık, dikkatsizlik, yüzde 29’unda uykuya meyil, yüzde 23’ünde baş dönmesi, yüzde 7’sinde kabızlık gözlemleniyor.

Halsizlik ve baş dönmesine dikkat

Normal beslenme döneminde 3 olan ana öğünün 2’ye inmesi bireylerin yeterli besin alımını engelleyebiliyor. Oruç tutan bireyler bu 2 öğünde fazla yemek yeseler dahi kaliteli besin içeriği ve öğünde denge yaratmadıklarından dolayı ne yazık ki besinsel eksiklikler gözleniyor Vücudun özellikle durmadan çalışan beynin aldığı besin ve enerji ihtiyacı ramazanda açlık tokluk zamanlarının değişmesi gün boyu aç kalıp ardından kısa bir süre besin tüketiminin olması beyini olumsuz etkilemekte ve bunlara istinaden beyin organ koordinasyonunu yapmakta zorlanarak kan şekerindeki keskin iniş çıkışlar yaşatabilmektedir. Ayrıca sadece doymak için ağır ve hamurlu beslenme ile yeterli vitamin almamaya bağlı olarak yorgunluk, kas krampları ve halsizlik gibi sorunlara zemin hazırlıyor. Bunu önlemek için karbonhidratları iftar ara ve sahurda dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

Şekerlemelerden uzak durun

İftar öğünlerinde basit şekerlerden uzak durmalısınız. Basit şekerler; 15-20 dakikada emilip kana geçip enerji kaynağı olarak kullanılan şekerlerdir.Çay şekeri, meyvelerde bulunan meyve şekeri, süt şekeri, reçel ve pekmezde bulunan basit şekerler bunlara örnek olarak verilebilir. Bileşik şekerlerden zengin beslenmek tüm bu oruca bağlı sağlık sorunlarını önler. Bileşik şekerler; sindirimleri yaklaşık 3-4 saat süren ve kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun süreli olan karbonhidrat türüdür. Tahıllar (ekmek, pirinç, makarna, bulgur, mısır, un gibi), kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi), sebzeler (bezelye, patates, gibi) bunlara örnek olarak verilebilir.

Selehattin DÖNMEZ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA