29 Nisan 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa17°C
  • Antalya29°C
  • İzmir22°C

SAUNA KALP VE DAMARLARI KORUYOR, ÖMRÜ UZATIYOR

Finlandiyalı bilim insanları 21 yıl boyunca saunaya düzenli giden ve hiç gitmeyen 2 bin 315 kişinin sağlık takibini yaptı. Sonuç: Saunaya girmek insan sağlığına yararlı

Sauna kalp ve damarları koruyor, ömrü uzatıyor

25 Şubat 2015 Çarşamba 12:24

Saunanın yararları ve zararları konusunda yıllardır farklı görüşler ortaya atıldı. Kimileri saunanın sağlık açısından önemli yararlarını olduğunu, kimileri ise ciddi riskler taşıdığını savundu. Ancak Finlandiyalı bilim insanlarının bu konuda şimdiye kadar yapılan en geniş kapsamlı araştırmasında saunayı düzenli olarak kullanmanın daha sağlıklı ve uzun ömür vaat ettiği sonucuna varıldı. 21 yıl boyunca yaşları 42 ila 60 arasında değişen 2 bin 315 kişinin sağlık durumlarının gözlenmesiyle elde edilen verilere göre saunaya haftada en az iki veya üç defa düzenli olarak giden bir kişide kalp krizine yakalanma oranı yüzde 22 azalıyor. Saunaya haftada 4 ila 7 kere giren bir kişide ise kalp krizi riski yüzde 63 oranında düşüyor.

Damar tıkanıklığına bağlı hastalıklardan ölüm oranı düzenli saunaya girenlerde yüzde 48 oranında düşerken felç riski de yüzde 50 azalıyor. Saunada kalış süreleri de kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azalmasında belirleyici oluyor.

Ancak uzmanlar saunada 15 dakikadan fazla kalınmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Doğu Finlandiya Üniversitesi'nde yapılan bu araştırmanın ikinci aşamasında saunanın nasıl ömrü uzattığına dair neden-sonuç araştırmasına geçilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA