27 Nisan 2024
  • Ankara26°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa18°C
  • Antalya21°C
  • İzmir25°C

SICAK HAVALAR ÇOCUĞUNUZU HASTA ETMESİN!

Sıcak havaların gelmesi ile beraber çocuklar parkta,bahçede, denizde, havuzda daha çok zaman geçirirler. Bu dönem sosyal hayatları açısından son derece olumlu bir dönemdir, ayrıca güneşin yararlı etkilerinden, D vitamininden de olabildiğince faydalanırla

Sıcak havalar çocuğunuzu hasta etmesin!

06 Temmuz 2010 Salı 11:41

Sıcak havaların gelmesi ile beraber çocuklar parkta,bahçede, denizde, havuzda daha çok zaman geçirirler. Bu dönem sosyal hayatları açısından son derece olumlu bir dönemdir, ayrıca güneşin yararlı etkilerinden, D vitamininden de olabildiğince faydalanırlar. Ancak sıcak havalar bu olumlu yanlarının yanında bazı sorunlar da getirebilmektedir. Özellikle yoğun güneşle beraber ortaya çıkabilecek güneş yanıkları ve sıcak çarpması, ısı artışına bağlı olarak vücutta artan terleme ile gelişen su ve mineral kaybı, ciltte sıcağa bağlı gelişen döküntüler (isilik), ishaller ve besin zehirlenmesi sıcağa bağlı gelişebilecek sorunlar arasındadır. BSK Lara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Göl çocukları yazın tehlikelerinden korumak için dikkat edileceklerle ilgili bilgi veriyor.
    
ÇOCUĞUNUZU YAZIN TEHLİKELERİNDEN KORUMAK İÇİN ŞUNLARA DİKKAT EDİN:
Güneşten korumak için:
 
6 ayın altındaki bebekler;
·         Direkt güneş ışığından korumak için bebeğinizin bacaklarını kollarını kapayacak ince kıyafetler ve başına şapka giydirin.
·         Ancak, gölgelik ve koruyucu kıyafetler yoksa, açıkta kalan yüze ve ellerin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürülebilir.
 
6 ay-6 yaş arası çocuklar;
·         Çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş koruyucuyu açıkta kalan yerlerine sürün ve bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka kullanın. 2 saatte bir tekrarlayın.
·         Koruma faktörü en az 15 olan çocuklar için hazırlanmış ürünler kullanın.
 
7 yaşın üstündeki çocuğunuz için;
  • En önemli ve güvenli güneşten korunma yöntemi güneşe açık bölgeleri kapatmaktır. En az 7-8cm’lik gölgeliği olan bir kasket ve %99-100 UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın ve mümkün olduğu kadar çok bölge kapayan pamuklu kıyafetler giydirin.
  • Mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu sabah 10 ile akşam 4 arasında güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın
  • Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu bol miktarda kullanın
  • Güneş koruyucuyu 2 saatte bir yenileyin. Yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da yenileyin.
 
Sıcak çarpmasını engellemek için:
 
  • Sıcak bir iklime veya tatile gidildiğinde çocuğunuzun sıcağa ve iklime alışması için ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmamasını sağlayın, iklime alışana kadar daha hafif ve kısa süreli egzersizler yapmasına izin verin.
  • Uzun süreli aktiviteleren önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterin. Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada 150-200cc , 50-60 kilo da ise bunun iki katı soğuk su veya sıvı alımı olmasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın.
  • Açık renkte pamuklu tek kat giyecekler giymelerine dikkat edin ve terden ıslanmış olanları hemen kuru olanlarla değiştirin
Yorumlar
SON DAKİKA