29 Nisan 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa17°C
  • Antalya19°C
  • İzmir18°C

SİVİLCENİN NEDENİ DİYET Mİ?

Bilinçsizce yapılan uzun süreli ve sağlıksız diyetlerin yanı sıra bol miktarda süt ve çikolata tüketimi ciltte sivilce yapıyor.

Sivilcenin nedeni diyet mi?

24 Ağustos 2011 Çarşamba 09:46

Akne ile diyet arasında bağlantı olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, 'Akne dermatoloji kliniklerinde en sık rastlanılan hastalıklardan birisidir. Genel olarak yüz, sırt ve göğüs bölgesindeki yağ bezlerinin hastalığıdır. Akne oluşumunda yağ bezi aktivitesinde artış, yağ bezi kanallarının tıkanması, bunun sonucunda bez kanallarında bulunan bakterilerinin sayısında artış ve kişinin vücut direnci rol oynar. Buluğ çağı sonrasında oluşan geç başlangıçlı aknede ise hormonal nedenler, stres ve beslenme etkili olmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda akne ile diyet arasında bir ilişkinin olduğu da saptanmıştır' dedi. Akın şunları anlattı; 'Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalarda karbonhidrattan zengin beslenmenin akne gelişiminde ve şiddetlenmesinde etkili olduğu saptanmıştır. Omega-3'ün iltihap önleyici etkisi bulunmaktadır. Omega-6/ omega-3 oranını azaltacak yönde beslenen toplumlarda aknede az görülmektedir. Omega-3'ten zengin gıdalar balık yağı, deniz ürünleri, keten tohumu, semizotu, ceviz, fındık, badem ve yeşil sebzelerdir. Bu gıdalardan zengin beslenen toplumlarda akne azalmaktadır.'

SÜTÜN FAZLA İÇİLMESİ
Süt içeriğindeki yüksek iyod düzeyi de akneyi alevlendirebilmektedir. Çünkü iyod, yağbezi kanallarından atılırken tahrişe neden olabilmektedir. Karbonhidrattan zengin beslenme serum insülin düzeylerini artırır. İnsülin düzeylerinin artması yağ hücre sayısının ve yağ sentezinin artmasına, hormonal mediatörleri etkileyerek androjen düzeylerinde artışa neden olur.

ÇİKOLATANIN ETKİSİ
Çikolatanın direkt olarak akneye neden olmadığı içerdiği yüksek şeker oranı nedeniyle akne üzerine olumsuz etkilerinin olduğu saptanmıştır. Diğer gıdalar ve minerallerin (özellikle çinko) akne üzerinde direk etkisini ortaya koyan yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır.

Yorumlar
SON DAKİKA