03 Mayıs 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa14°C
  • Antalya23°C
  • İzmir24°C

SORUMLU İLAÇ KULLANIMI DERNEĞİ KURDU, İTHALİN KARŞISINA DİKİLDİ

Deva Holding’in öncülüğünde ilaç sektörünün önde gelen isimleri, doğru ve etkili ilaç kullanımı bilincinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Sorumlu İlaç Kullanımı Derneği’ni kurarak Türkiye’de yabancı kökenli ilaç ...

Sorumlu İlaç Kullanımı Derneği kurdu, ithalin karşısına dikildi

21 Eylül 2011 Çarşamba 08:03

Deva Holding’in öncülüğünde ilaç sektörünün önde gelen isimleri, doğru ve etkili ilaç kullanımı bilincinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Sorumlu İlaç Kullanımı Derneği’ni kurarak Türkiye’de yabancı kökenli ilaç kullanımına karşı bilinç oluşturmaya yönelik bir girişim başlattı.

Sorumlu İlaç Kullanımı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Deva Holding CEO’su Philipp Haas, Derneğin esas amacını, “Türkiye Cumhuriyeti yasaları kapsamında, Türkiye’de sorumlu ilaç kullanımı bilincinin gelişmesini desteklemek, yanlış, etkisiz, gereksiz ve pahalı ilaç kullanımının önüne geçilmesi amacı ile çalışmalar yapmak” şeklinde özetledi.

Zaman zaman, ilaç şirketlerinin ekonomik kaygılar nedeniyle hastalara en uygun olabilecek ilaçları Türk piyasasına sunmadıklarını ve bunun da hastaların tam ihtiyacı olan ilaçlara ulaşmasını engellediğini vurgulayan Haas, şöyle konuştu: “Bu çerçevede, hastaların ihtiyacı olduğu halde Türkiye’de ekonomik kaygılardan dolayı sunulamayan ilaçların en kısa sürede ve en uygun fiyatla hastalarla buluşmasını sağlamak da dernek faaliyetleri kapsamında bulunmaktadır.”

5.2 milyar dolar ithalat

2010 yılında Türkiye toplam ilaç pazarının 10.5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatan Haas, şunları anlattı: “Gerçekleşen ithalat 5.6 milyar dolar düzeyinde iken, ihracat 400 milyon dolar gibi çok düşük seviyede kaldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise ilaç sektöründeki bu büyük ticaret açığını finanse etmektedir. Yabancı firmalar, düşük hacimli satışlarına rağmen devlet geri ödemesinden büyük paylar almaktadırlar. IMS Health verilerine göre, orijinal ürünler, kutu bazında Türkiye pazarında tüm ürünlerin yüzde 23’ünü, TL bazında ise yüzde 56’sını oluşturmaktadır. Jenerik ürünler ise kutu bazında ihtiyacın yüzde 77’sini karşılamasına rağmen, dolar bazında bu pazardan sadece yüzde 47’lik bir pay almaktadır. 5.6 milyar dolarlık ithal ürünlerin yüzde 90’ı Türkiye’de rahatlıkla üretilebilir. Kimse bu büyük resmi görmek istemiyor.”
Haas, eşdeğer ilaç konusunda da şöyle konuştu: “Türkiye’de sorumlu ilaç kullanımı bilincinin gelişmesi hepimizin hedefidir. Eşdeğer ilaçların pazara sunulmasının önemi her geçen gün dünyada ve Türkiye’de artıyor. Yerli üretimimizin gelişmiş teknoloji ve araştırmacı insan gücümüz ile öncelikle Türkiye’de, sonra dünyada tanıtılması için teşvik etmeye hazırız.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA