05 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa13°C
  • Antalya19°C
  • İzmir20°C

SPERM KALİTESİNİ KORUMANIN YOLU

Araştırmalar kısırlığa yol açtığı bilinen Bisphenol-A (BPA) bileşiminin ne kadar farklı yollarda vücuda etki edebildiğini gösteriyor. Milliyet'te de yer alan habere göre,..

Sperm kalitesini korumanın yolu

18 Ocak 2011 Salı 15:33

Araştırmalar kısırlığa yol açtığı bilinen Bisphenol-A (BPA) bileşiminin ne kadar farklı yollarda vücuda etki edebildiğini gösteriyor. Milliyet'te de yer alan habere göre, dünyanın 24 ülkesinde yayınlanan Doğurganlık ve Kısırlık Dergisi, erkeklere sperm kalitelerini korumak için şu tavsiyeleri verdi:

1- ALIŞVERİŞ FİŞLERİ: Alışveriş fişlerinde bulunan mürekkep kısırlığa neden olan Bisphenol-A (BPA) maddesi içeriyor. Bu kimyasal vücuda ciltten kana geçerek giriyor.

2-KONSERVE YİYECEKLER: Konservelerde saklanan yiyeceklerin ambalajında bulunan çeşitli kimyasalların kısırlık riskini artırdığı düşünülüyor.

3-SEKS ALETLERİ: Yatak odasına heyecan getirmek için kullanılan seks aletleri sentetik plastik malzeme içerdiği için bol miktarda Bisphenol-A (BPA) içeriyor.

4-BANYO ÜRÜNLERİ: Kullanılan şampuanlar, sabunlar hatta perdeler bile sperm kalitesini düşürebiliyor. Kimyasal yöntemlerle hazırlanmış temizlik ürünleri sıcak suyla birleştiğinde zararlı hale gelebiliyor.

5-SEBZELER: Tarım ilaçlarından yeterince arındırılmamış sebzeler risk grubunda yer alıyor.

6-ISITILMIŞ ARAÇ KOLTUKLAR: Isıtmalı araç koltuklarının testislere zarar vererek sperm kalitesini düşürüyor.

7-KÖTÜ KOŞULLARDA SAKLANMIŞ BALIKLAR: Balıkların bozulmasını engellemek için kullanılan soğutma teknolojisi bu işlemi gerçekleştirirken birtakım kimyasallardan faydalanıyor. Bu kimyasallar risk grubunda yer alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA