29 Nisan 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya17°C
  • İzmir14°C

SÜTTEN EK GIDALARA GEÇİŞ

Bebeğinizi ek gıdalara geçişte nasıl beslemeniz gerekir biliyor musunuz? Sizin için uzmanımıza danıştık...

Sütten Ek Gıdalara Geçiş

23 Temmuz 2010 Cuma 00:11

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Başkanı Pediatrik Endokrinoloji Uzman Dr. Neslihan Güngör'den bebek beslenmesi nasıl olmalıymış öğrendik.

Uzmanlar, bebeğinizde ek gıdalara 4-6 aydan sonra başlamanızı öneriyor. Anne sütünün üretilme hacmi 6. aydan sonra bebeğin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yetmez. Bu özellikle demir için geçerli. Dolayısıyla sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde 4-6 aydan itibaren başlanan ek gıdaların besleyici maddeler içermesi gerekir. Bazı annelerin zamanla anne sütü yetersiz gelmeye başlar.

Bu durumlarda bebeğe formüle mamalar verilir. Ek gıdalara geçerken adım adım başlayıp yavaş yavaş miktarı ve çeşitliliği artırmak gerekir. Bebeğin yardımsız yani desteksiz oturabilmesi, dille itme refleksinin azalması, Baş-boyun kontrolünün olması ek gıdalara geçilebileceğine işaret eder.

Tahıllar demir için iyi bir kaynak olup genellikle ilk başlanan ek gıda olması gerekir. Sebzeler ve meyveler tahılların ardından beslenmeye eklenir. Kısa süre sonra da et grubu ve en son da yumurta beslenme düzeninin içine girer. Her seferinde sadece tek bir yeni gıda eklenmesi gerekir. Yeni ek gıdalara başlamak için en az üç ya da dört gün beklenilmesi iyi olur. Bu süre, verilen herhangi yeni gıdaya karşı bir besin alerjisi gelişip gelişmediğini gözlemlemek açısından oldukça önemli!

Ek gıdalar evde hazırlanır veya hazır alınır. Hazır ek gıdalar değişik kıvam ve pütürlülük derecelerinde hazırlanmış olup bebek büyüdükçe daha pütürlü ve tanecikli gıdaları ayırt edebileceği için zamanla uygun çeşitler seçilir. Yumurta içeren besinleri bebeğe daha geç verin. Bu, özellikle ailede gıda veya diğer etkenlere karşı alerji öyküsü varsa önem kazanır.

Katı gıdalara başlanınca, bebekler anne sütü ya da formül mama alımını azaltır. Oysa ki süt, püre yapılmış et ve yumurta sarısı haricindeki tüm katı gıdalara göre kalori açısından daha zengin olur. Bu katı gıdalar, bebeğinizin ek gıdalar çizelgesinde daha ileriki aylarda yer alır.


motherandbaby

Yorumlar
SON DAKİKA