28 Nisan 2024
  • Ankara19°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya23°C
  • İzmir21°C

"TAM GÜN" TASARISI YENİDEN KOMİSYONDA

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, tam günden kesinlikle taviz vermeyi düşünmediklerini söyledi.

"Tam gün" tasarısı yeniden komisyonda

21 Kasım 2013 Perşembe 20:07

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tam gün çalışma ilkesinde bir tereddütlerinin olmadığını belirterek, YÖK Kanunu'nda "Öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapar" hükmünü aynen koruyarak, tam günden kesinlikle taviz vermeyi düşünmediklerini bildirdi.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, sağlıkta torba kanun tasarısının görüşmeleri sürüyor.

Görüşülmek üzere bir kez daha geri çekilen tasarı üzerinde söz alan Bakan Müezzinoğlu, getirecekleri düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Bakan Müezzinoğlu, konuyu, 5 ay önce yoğun bir şekide tartıştıklarını ifade etti. Müezzinoğlu, tasarıyı, bugün, yarın, gerekirse hafta sonu da görüşebileceklerini ancak gelecek haftaya bırakılmamasını istedi. Müezzinoğlu, tasarıyı tartışmadan, alelacele geçmesine yönelik dertlerinin olmadığını belirterek, "Her düşüncenin önerisini alalım, değerlendirelim. Ama artık bu işi derleyip toparlayıp bir an önce sonuca götürelim" dedi.

Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanların tam gün çalışma ilkesinde bir tereddütlerinin olmadığını ifade eden Müezzinoğlu, YÖK Kanunu'nun 36. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "Öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapar" hükmünü aynen koruyarak, tam günden kesinlikle taviz vermeyi düşünmediklerini bildirdi. Müezzinoğlu, yaptıkları görüşmeler ve gelen görüşlerde büyük bir uzlaşı olduğunu dile getirerek, bu durumun tam günün üniversite camiası tarafından benimsendiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, 2010'dan önce üniversite hastanelerinde saat 13.00'ten sonraki part-time çalışmaya geri dönüş olmayacağını bildirerek, "Tam tersine hocalarımızın tam gün çalışmaları sonucunda elde edecekleri kazanç yanında, mesai sonrası da kazanç elde etmelerinin ortamını sağlamayı amaçlıyoruz. Çalıştıkları kurumda eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini daha verimli yapabilmeleri için gerekli ortamı ve mali imkanları sağlamak istiyoruz. Ayrıca mesai sonrası elde edilecek kazançtan, hocalarımıza döner sermaye payı olarak 50-60 aralığında bir imkanın sağlanmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Kendi kurumunda devam etmeyle ilgili daha önce tartışmıştık. Burada yüzde 50 olan kararımızın yüzde 50-60 aralığına taşıyalım. Gelen öneriler sonrası yeni önerimiz bu" diye konuştu.

17:00'DEN SONRA ÇALIŞMAYA BELİRLİ SINIRLARLA İZİN

Mesai sonrası çalışmasını üniversitede değil de özel sağlık kurumlarında sürdürmek isteyen hocalara, Anayasa Mahkemesi kararı gereği saat 17.00'den sonra çalışmalarına belli sınırlarla izin verdiklerini kaydeden Müezzinoğlu, bu şekilde çalışacak doçent ve profesör sayısının, ana bilim dalındaki öğretim üyesinin yarısını geçemeyeceğini belirtti. Müezzinoğlu, isteyen üniversitenin daha düşük oranlarda bu oranı belirleyebileceğini ifade etti.

Müezzinoğlu, bu haktan yararlanmak isteyenlerin öncelikle çalıştıkları üniversiteye tıbbi uygulama ve akademik açıdan asgari katkı vermek durumunda olacaklarını vurguladı. Müezzinoğlu, üniversiteye en fazla katkıyı verenlerin, mesai sonrası özel çalışma hakkı verilerek, dinamik bir yapı kurulmasının beklendiğini söyledi.

Hocaların, mesai sonrası kendi üniversitesinde ya da özel sağlık kurumlarında çalışma haklarından birisini tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, her iki hakkın birlikte kullanılamayacağını kaydetti.

Sözleşmelerin her yıl yenileneceğini dile getiren Müezzinoğlu, aynı haktan yararlanmak isteyenlerin kendi üniversitesine azami akademik ve tıbbi hizmeti sunacağını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA