27 Nisan 2024
  • Ankara26°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa18°C
  • Antalya21°C
  • İzmir25°C

TAMGÜN DE YOL AYRIMI

Tamgün yasası nedeniyle doktorların yol ayırımında bulunduklarına dikkati çeken Kalp -Damar Cerrahı Rektör Prof. Dr. Koçak,

Tamgün de yol ayrımı

18 Nisan 2010 Pazar 09:57

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, son bir yıl içinde Tıp Fakültesinde görevli profesör ve doçent düzeyindeki 20 bilim adamının başka üniversitelere gittiğini, bir bölümünün de istifa yolunu seçerek özel hastanelere geçiş yaptığını bildirdi. Tamgün yasası nedeniyle doktorların yol ayırımında bulunduklarına dikkati çeken Kalp -Damar Cerrahı Rektör Prof. Dr. Koçak, "Konsültasyona çağrılan doktor, buzdolabı için çağrılan servis tamircisinden daha az ücret alıyor" dedi.

Atatürk Üniversitesi sosyal tesislerinde kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, iki yıl içinde yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. Aralarında Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. K. Yalçın Polat, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalından Prof. Dr. Sedat Kadanalı, Deri ve Zührevi Hastalıklardan Prof. Dr. Mustafa Teoman Erdem, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyondan Prof. Dr. Refik Ali Sarı'nın da bulunduğu 20 bilim adamının Tıp'tan ayrıldığına işaret eden Rektör Prof. Dr. Koçak, özellikle doktorların gidişinin tamgün yasası ile hızlandığını belirtti. Ayrılanlara "Niçin gidiyorsunuz?" deme hakkının bulunmadığını anımsatan Prof. Dr. Koçak, gidenlerin bir bölümüyle 'can ciğer arkadaş' olduğunu söyledi. Gidenlerin büyük bir bölümünün yerlerini dolduracak bilim adamlarını yetiştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Koçak, gidişlerin önüne geçmek için Atatürk Üniversitesini cazibe merkezi yapmak zorunda olduklarını bildirdi. Üniversitelere ait hastanelerin durumunun iyi durumda olmadığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, doktor ile servis elemanı ücret kıyaslamasını şu örnekle yaptı:

"Evinizde buzdolabınız çalışmıyor. Hemen servise telefon ediyorsunuz. Servisten bir görevli geliyor. Elektrik fişinin takılı olmadığını görüyor. Karınız süpürgeyi çalıştırdıktan sonra dolabın fişini takmayı unutmuş. Servis elemanı fişi takıyor ve çağırdığınız için hiçbir parça değiştirmediği halde servis ücreti olarak 20- 30- 50 lira arasında bir ücret alıyor. Bir adli olay nedeniyle bir anabilim dalından uzman doktor çağrılıyor. Konsültasyona katılan doktor vergi dahil yaptığı bu işten dolayı 6 lira ücret alıyor. Atatürk Üniversitesi kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin her ilindeki üniversitelere öğretim üyesi yetiştirmiştir. Atatürk Üniversitesi, bilim adamı yetiştiren bir fabrika gibidir. Yurt dışında bile Atatürk Üniversiteliler vardır. Atatürk Üniversitesinde 17 fakülte, 3 adet dört yıllık yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 7 enstitü ve 17 araştırma merkezi var. Üniversitemizde 363'ü profesör, 276'sı doçent, 568'i yardımcı doçent, 932'si araştırma görevlisi 2 bin 431 akademik personel bulunuyor. "

Atatürk Üniversitesinin kendi enerjisini üretmek için çalışmalar yaptıklarını anımsatan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, önümüzdeki yıllarda uzay çalışmalarına yöneleceklerini söyledi. 28- 31 Mayıs tarihleri arasında İpekyolu Rektörler toplantısını Atatürk Üniversitesinde yapacaklarını anlatan Rektör Prof. Dr. Koçak, böylesine önemli bir toplantı için Avrupa ve Asya'dan rektörlerin Erzurum'a geleceğini bildirdi. Rektör Prof. Dr. Koçak, rektörlerin ülkelerinden getirecekleri fidanlarla da Atabotanik Parkını zenginleştireceklerini ifade etti.

Haberler.com

Yorumlar
SON DAKİKA