03 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya21°C
  • İzmir20°C

TEDAVİYE DİRENÇLİ SİVİLCELER KADINLARIN KABUSU

Günümüzde 25 yaş sonrasında da giderek artan bir problem haline gelmeye başlayan sivilceler, hayatı olumsuz etkiliyor.

Tedaviye dirençli sivilceler kadınların kabusu

24 Ocak 2011 Pazartesi 09:28

Bu sivilcelerin dirençli olduğunu anlatan uzmanlar, "Ergenlik dönemindeki sivilcelere uygulanan yöntemler burada yetersiz kalıyor" dedi. Halk arasında sivilce olarak bilinen akneler, 15 - 45 yaş aralığında dermatoloji kliniklerine başvuru sebepleri arasında ilk sırayı alıyor. Ergenlik çağında erkeklerde daha sık görülen akne, erişkinlik döneminde ise daha çok kadınları etkiliyor. 'Erişkin sivilceleri' olarak da bilinen 25 yaş sonrası sivilcelerin, henüz tam nedeni bilinmiyor.

Çenedeki sivilcelere dikkat

■ Bu sivilceler genelde ağız ve çene çevresinde uzun süre devam eden derin yerleşimli lezyonlar şeklinde oluyor. Kaşıntı ve ağrı gibi yakınmalara neden olabiliyor. Erişkin sivilcelerinin tedaviye dirençli olduğunu kaydeden Dr. Sadiye Kuş, bu nedenle peş peşe değişik toto yöntemlerinin denenmesi gerekebileceğinin altını çizdi.

Stres tetikliyor

■ Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, sivilcenin erişkin yaşta görülmesine neden olduğu düşünülen pek çok faktörün olduğunu kaydetti. Dr. Kuş, "Stres, hava kirliliği, yetersiz uyku, sigaranın etkili olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra erkek hormonlarına aşırı duyarlılık ya da bu hormonun fazla üretimi, doğum kontrol hapları arasında an-drojenik özelliği yüksek olanların kulanımı da sivilceye yol açıyor" şeklinde konuştu.

Ergenlerin ilaçları kullanılabilir mi?

■ Sivilcenin tedavisinde en güçlü yöntemlerin denemesinin ardından bile tekrarlama oranının yüzde 30'larda olduğunu ifade eden Dr. Kuş, "İlaçların çoğu, ergenlerin yağlı derisinin ihtiyaçlarına göre formüle ediliyur. Kuru olan erişkin derisinde problem yaratıyor. En etkili tedavi çoğu zaman deneme yanılma yöntemiyle bulunur. Bu nedenle farkı tedavilerin bıkıp usanmadan denenmesi gerekebilir" dedi.

Cildi kurutmayın

■ Sivilce tedavisinde cildi kurutmayacak bir ürünle cildin temizlenmesinin faydalı olabileceğini söyleyen Dr. Kuş şu önerilerde bulundu: "İyi beslenme ile akneyi tedavi edemeyiz ancak iyi yönde etkileyebiliriz. Bunda glisemik indeksi yüksek olmayan gıdalarla beslenme alışkanlığı geliştirmek mevcut çalışmalar ışığında önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır"

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA