02 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya25°C
  • İzmir25°C

TİROİDİNİZİ GÜÇLENDİRİN!

Sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için tiroit problemlerini düzeltmek şart. Bunun için iyi bes-lenmek, spor yapmak ve stresi azaltmak gerekir.

Tiroidinizi güçlendirin!

24 Mayıs 2010 Pazartesi 11:20

Tiroit bezi boynunuzda bulunan küçük bir içsalgı bezidir ve iki önemli tiroit hormonu üretir. Beslenmedeki pek çok unsur ve hayat tarzı ile çevresel faktörler bu süreci etkiler. Tiroit endokrin veya hormonal sisteminizin bir parçasıdır. Tiroit hormonunun esas görevi metabolizmanızı uyarmaktır ve bedendeki hemen her fonksiyonu etkiler. Pek çok farklı semptoma yol açabilmesi bu nedenledir. Tiroit hormonu ensülin, kortizol ve cinsellik hormonları dahil , bedeninizdeki tüm diğer hormonlarla etkileşime girer, yani ‘karşılıklı konuşur’.
Çok az Tiroit hormonu üretirseniz ya da ürettilen miktar düzgün bir şekilde aktif tiroit hormonuna dönüştürülmezse, tüm sisteminiz bozulur. Metabolizmanız ve mitokondriniz uygun sinyalleri almaz, kilo alırsınız ve daha önce bahsi geçen semptomlara yakalanırsınız. Ayrıca daha fazla enflamasyon olur, ensülin seviyesinde daha fazla sorun çıkar ve kanınızdaki şekeri dengelemekte daha çok zorlanırsınız. Tüm bunlar da sağlığınıza ve kilo verme kabiliyetinize daha çok zarar verir.

KADINLARIN BELALISI
Tiroit sisteminiz metabolizmanızda kritik bir rol oynar. Tiroit hormonunuz ensülin ve kortizolün yanı sıra metabolizma ve kilonuzu kontrol eden üç büyük hormondan biridir. Kadınların yüzde 20’sinde (erkeklerin yaklaşık yüzde 10’unda) tiroit tembeldir, bu durum metabolizmanızı yavaşlatır.

Tiroit problemlerinizi düzeltmek sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için elzemdir. Sadece tiroit ilacı almaktan daha fazlasıyla ilgilidir. Besin desteği, egzersiz, stresi ve enflamasyonu azaltma, takviyeler ve kimi zaman da belli gıdaların beslenmeden çıkarılması ile ağır metaller (örn. cıva ve kurşun) ve petrokimyasal toksinlerden (örn. böcek ilaçları PBC’ler) arınmayı gerektirir.

UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
Glüten, buğday, arpa, çavdar, yulaf, kamut ve kılçıksız buğdayda bulunan protein.
Çok fazla soya proteini, beslenmede aşırı miktarda soya proteini, tiroit ilaçlarıyla tedavi gören hastalarda zararlıdır
Soya ve brokoli ailesinin (brokoli, lahana, kale, Brüksel lahanası ve karalahana) tiroit bozukluğuna neden olduğu iddia ediliyor.

Besin desteği sağlayan yiyecekler

Tiroit hormonu üretimi için iyot ve omega-3 yağ asitleri, aktif olmayan T4’ü aktif T3’e çevirmek için selenyum, T3’ü hücre çekirdeğindeki reseptöre bağlamak ve harekete geçirmek için A ve D vitaminleriyle çinko gereklidir. Tiroit problemleri için özellikle yararlı bir kaç yiyecek bulunmaktadır:
- Deniz yosunu ve deniz sebzeleri iyot içerir
- Balık (sardalye ve somon) iyot, omega-3 ve D vitamini içerir
- Karahindiba, hardal otu ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler A vitamini içerir
- Osmerus balığı, ringa, deniztarağı ve Brezilya fındığı selenyum içerir.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA