04 Mayıs 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa15°C
  • Antalya21°C
  • İzmir16°C

TÜP BEBEK AŞAMALARI NELERDİR?

Tüp bebek tedavisi, aşamalardan oluşan bir tedavidir. Bu aşamalar, her merkezde aynı şekilde uygulanmaktadır.

Tüp bebek aşamaları nelerdir?

19 Temmuz 2016 Salı 08:33

Tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, aşamalardan oluşan bir tedavidir. Bu aşamalar, her merkezde aynı şekilde uygulanmaktadır. (BKZ)

1. Aşama: Çiftin değerlendirilmesi ve ilk muayeneler

Bu aşamada çiftin kısırlık sorunu tespit edilir. Anne ve baba adayının tıbbi öyküsü dinlenir. Geçirilmiş hastalıklar, cinsel sorunlar, enfeksiyonel problemler göz önünde bulundurularak bir tedavi yöntemine karar verilir ve tüp bebek tedavisinin başlatılacağı gün belirlenir.

2. Aşama: Yumurtalıkların uyarılması

Yumurtalıkların uyarılması aşamasında, anne adayının doğal döngüsünden daha fazla sayıda yumurta elde edilmesi amaçlanır. Bu sebeple de anne adayına çeşitli ilaçlar verilir. Çok sayıda yumurta oluşturulması sayesinde, çok sayıda embriyo elde edilir ve gebelik şansı arttırılır. Bu sebeple de anne adayının yaklaşık 12 gün boyunca bu ilaç tedavisini geçirmesi gerekmektedir.

3. Aşama: Yumurta toplama işlemi (OPU):

Tedavinin 3. Aşamasında olgunlaşan yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar döllenme için laboratuar ortamında gönderilir. Bu aşamada, baba adayının sperm örneği alınır. Şayet baba adayından sperm alınamıyor ise Mikro TESE yöntemi ile sperm örneği alınabilir.

4. Aşama: Döllenme (IVF ya da ICSI yöntemi):

Tedavinin bu aşamasında elde edilen sperm ve yumurta hücreleri kalite durumuna göre mikroenjeksiyon ya da klasik yöntemle laboratuar koşullarında döllendirilir. Döllendirilmesinin ardından en kaliteli embriyoyu bulmak için, embriyolar laboratuar ortamında 2-5 gün boyunca izlenir.

5. Aşama: Embriyonun rahme transferi:

Tedavinin beşinci ve son aşamasında en kaliteli embriyo tespit edilir ve anne adayının rahmine transfer edilir. Bu işlem yaklaşık olarak 5 dakikada tamamlanmaktadır. Anne adayı herhangi bir ağrı ya da acı duymaz. Transferden 12 gün sonra ise gebelik testi yapılmaktadır.

Tüp bebek tedavi aşamaları sırasında cinsel ilişki yasak mı?

Tüp bebek tedavisi süresince cinsel ilişkinin kontrol altında tutulması gerekmektedir. Örnek olarak tedaviye başlamadan önceki 3 gün boyunca erkek adayın mastürbasyon ya da cinsel ilişki yöntemi ile boşalma yaşamaması gerekmektedir. Bu üç gün boyunca cinsel perhiz yapılması önerilmektedir. Bununla beraber diğer aşamalarda cinsel birliktelik için doktorun tavsiyelerine uyulması, tedavinin başarısı için oldukça önemlidir.

Kaynak: http://www.centrumtupbebek.com/

Yorumlar
SON DAKİKA