06 Mayıs 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya16°C
  • İzmir13°C

TÜP BEBEK BAŞARI ŞANSI

Çocuk sahibi olmak isteyen ve İnfertilite nedeniyle çocuk sahibi olamayan sağlıklı erkek ve kadınlar için bir çözüm olan tüp bebek konusuna ve başarı şansına değineceğiz.

Tüp Bebek Başarı Şansı

02 Temmuz 2018 Pazartesi 16:31

İnfertilite (çocuk sahibi olamama durumu) tedavilerindeki çeşitli gelişmeler günümüzde de hızla artmaktadır; İnternet, kadın dergileri ve sosyal platformlar, çiftlerin infertilite ile mücadele için mevcut uygulamalardan haberdar olmasını sağlamak için zengin içeriklerle doluyor. Tüp bebek terimi kelime itibari ile yanlış bir terimdir. Sanki bebek anne rahminin dışında bir yerde, oluşuyormuş gibi algılanabilir. Aslında tüp bebek de annesinin rahminde olgunlaşır büyür ve doğum zamanında doğar. Fakat bu kez, anne ve babadan alınan yumurta ve sperm hücreleri doktor tarafından uygun zaman kollanarak aşılanırlar. Bu yöntem fallop tüplerinin hasar görmesi veya erkek sperminin oran olarak düşük olması durumunda infertiliteyi tedavi etmek için tüp bebek tedavisi yöntemi uygulanır. Yumurta ve spermler döllendikten sonra, 2-4 kez daha bölünürler ve bu prosedür bir test tüpünde gerçekleşir. Daha sonra fetusun normal olarak gelişebileceği uterusa geri döner. Bu prosedür 30 yıldan daha uzun bir süre önce geliştirilmiş bir yöntemdir.

Kimler İçin Tüp Bebek Şansı Yüksektir

Genelde istanbul tüp bebek merkezi talepleri diğer kentlere göre daha fazladır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de hiç şüphesiz nüfus yoğunluğudur. Son yıllarda artan bu talep ile doğru orantılı olarak tüp bebek merkezleri İstanbul genelinde artış göstermiştir. Dolayısıyla bu artışın tüp bebek başarı şansı nedir veya kimler için tüp bebek başarı oranı yüksektir gibi sorulara cevap bulalım.

IVF için adaylar seçilirken, genellikle hasar görmüş fallop tüpleri, immünolojik problemleri, açıklanamayan doğurganlık engeli olanlar, endometriozis veya polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlar seçilir. Günümüzde 25 yaşından 40 yaşına kadar kadınlarda doğurganlık şansı vardır. Eğer üretilen yumurtalar sağlıklı ise, embriyo uygun şekilde gelişmektedir. Ama yumurtaların döllenme başarısı yüksek oranda olsa da, kadınların genel sağlık durumu ikinci bir faktör olarak devreye girer. Kadın, döllenme sonrasındaki 9 ay boyunca sağlıklı olmalıdır. İlk başta kadın, döllenmiş olan yumurtayı 9 hafta boyunca tutabilecek fizyolojik güce sahip olmalıdır. Az gelişmiş yumurtalıkları olan, uterus hasarı olan veya yumurta kalitesi kötü olan kadınlar IVF için iyi bir aday değildir. Sperm kaliteleri düşük olan erkeklerle , sperm ölçümünde sayıca az kaliteli sperme sahip erkekler için bu yöntem uygulanmaz. Yumurtalıkların izlenmesi ve tüp bebek indüksiyonu başlangıçta, ilaçlara ve IVF hormon enjeksiyonuna daha iyi yanıt vermek için yumurtalıkların kısa bir süre inaktif hale getirilmesini gerektirir. Böylece yumurtalıklar yakından izlenir. Önce kadının regl döngüsü takibi istenmektedir, ve kan örneği östrojen seviyelerini kontrol etmek için alınır. Düşen hormon seviyelerine ve uterus astarının incelmesini gördükten sonra yumurtalık stimülasyonu tedavi sırasında FSH enjeksiyonları vererek başlar. Süreç böylece devam eder. Genel süreç için yaklaşık 10 gün süre yeterlidir. Hasta hastanede yatmaz. Tüp Bebek prosedürünün riski çok düşüktür; Kan kaybı veya enfeksiyon gibi bir riskler yoktur. Embriyonun kalitesini test etmek için blastosist testi olarak bilinen bir test yapılır. Bazı riskler ektopik gebelik veya çoklu gebelik riski olabilir.

Tüp Bebek Başarı Oranı

Tüp bebek veya IVF prosedürü, günümüzde çocuksuz çiftler için için en etkili tedavilerden biridir. Ancak, bir çalışmaya göre tüp bebek prosedürlerinin sadece 6'sı başarılı olmakta ve hamilelik ile sonuçlanmaktadır, bunun)'u ise sağlıklı bebek doğumu ile sonuçlanmaktadır.

Yorumlar
SON DAKİKA