29 Nisan 2024
  • Ankara20°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa15°C
  • Antalya23°C
  • İzmir21°C

TÜRK DOKTORLARDAN MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ ADIM

Dünyanın en kapsamlı kongrelerinden biri olan San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda, Türk doktorların sunumunu yaptığı meme kanserli hastalar konusundaki çalışma büyük yankı uyandırdı.

Türk doktorlardan meme kanseri tedavisinde önemli adım

26 Aralık 2013 Perşembe 16:22

Dünyanın en kapsamlı kongrelerinden biri olan San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda, Türk doktorların sunumunu yaptığı meme kanserli hastalar konusundaki çalışma büyük yankı uyandırdı.

Memorial Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 10 bin uzman ve araştırmacının katılımı ile gerçekleşen sempozyumda, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Atilla Soran ile ekibi tarafından yapılan ve Türk Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu bünyesinde 2007 yılında başlatılan çalışmanın sonuçları paylaşıldı. Araştırma, meme cerrahisi konusunda önemli gelişmeler içeriyor ve önümüzdeki yıllar için hastalığın tedavisine ışık tutuyor. Çalışma sonuçları ile; uzak organ metastazı olan (uzak organlarına yayılmış) meme kanseri hastalarına yapılan cerrahi tedavinin hastaların yaşam süresini uzattığı ve bu olumlu etkinin sadece tek kemik metastazı olanlarda istatistiksel olarak daha anlamlı olduğu ortaya konuldu.

Prof. Dr. Atilla Soran, çalışmanın 278 metastatik meme kanseri olan hasta üzerinde gerçekleştirildiğini belirterek, şunları ifade etti:

“140 hasta önce cerrahi tedavi daha sonra kemoterapi tedavisi aldı, 138 hastada ise sadece kemoterapi uygulandı. 18 aylık ortalama takip sonucunda cerrahi müdahale ve kemoterapinin birlikte uygulandığı grupta yaşam süresinin daha fazla ve tekrarlama ihtimalinin çok daha az olduğu saptandı. Vücudunun sadece tek kemiğinde metastaz olanlarda ise yaşam süresinin daha uzun olduğu görüldü.”

Bu önemli çalışmanın Türk doktorları tarafından ilk kez yapılmış olmasının onur verici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soran, 55 yaşından daha genç hastalarda ve kanserin sadece kemiğe yayıldığı durumlarda cerrahi müdahale yapılan hasta gruplarının daha fazla yaşam süresinin olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Soran, “Yapılan araştırma aynı zamanda kanserin karaciğer ya da akciğere yayıldığı durumlarda meme tümörüne yönelik cerrahinin yaşam süresini azaltabileceği izlenimini de uyandırdı. Ancak tüm bunların, çalışmanın erken sonuçları olduğu unutulmamalıdır” dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA