03 Mayıs 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa14°C
  • Antalya23°C
  • İzmir24°C

TÜRKİYE İLE AVRUPA ARASI SAĞLIK KÖPRÜSÜ KURULUYOR

ODTÜ, Türkiye ile Avrupa arasında karşılıklı hasta kayıtlarının paylaşımını sağlayacak bir altyapı hazırlıyor. Böylece Avrupa’da hastalanan vatandaşlara etkin tedavi uygulanacak.

Türkiye ile Avrupa arası sağlık köprüsü kuruluyor

09 Eylül 2011 Cuma 08:41

ODTÜ Teknokent araştırmacıları, Avrupa seyahatinde rahatsızlananların hızlı ve doğru tedavilerine olanak sağlayan dev bir projeye imza attı. Türk araştırmacılar, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen epSOS projesi kapsamında, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında özet hasta sağlık kayıtlarının karşılıklı paylaşımını sağlayacak altyapıyı kuruyor. Sistem sayesinde, Türkiye’de ve Avrupa ülkelerinde seyahat eden vatandaşlar, bu ülkelerdeki sağlık kuruluşlarına başvurduğunda geçmişteki tüm temel sağlık verilerine saniyeler içinde ulaşabilecek. AB Komisyonu tarafından desteklenen “Avrupa Hastalarına Yönelik Akıllı Hizmetler’’in baş harflerinin biraraya getirilmesiyle adlandırılan epSOS’un Türkiye portalından giriş yapan doktor, hastanın kimlik numarasıyla Avrupa ülkesindeki bir hastanın sorgulamasını yapabilecek. Bu sorgulamaya cevaben Avrupa’dan gelen hastaya ait temel sağlık verilerine, hastanın da onayıyla Türk hekimi tarafından erişilebilecek.

Sistem 23 ülkeyi kapsıyor

SRDC Ltd. kurucu müdürü emekli ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Asuman Doğaç, projenin 1. fazının 1 Temmuz 2008’de 12 Avrupa ülkesinin katılımıyla başladığını, ilk fazın toplam bütçesinin de 22 milyon Avro olduğunu dile getirdi. Doğaç, “İkinci faz 1 Ocak 2011’de başladı. Toplam bütçesi 14 milyon Avro olan 2. fazda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 23 Avrupa ülkesinin yer alıyor. 2013 yılı boyunca operasyonel pilot uygulama kapsamında tüm ülkeler tıbbi veri alışverişine başlayacak” dedi. Prof. Dr. Doğaç, epSOS kapsamında tanımlanan hasta özeti dokümanının hastanın iletişim bilgileri, hasta yakınının iletişim bilgileri, aile hekiminin iletişim bilgileri, bilinen alerjileri, aşı geçmişi, ilaç kullanım geçmişi, önceden geçirmiş olduğu hastalıklar, aktif olarak devam eden hastalıkları, geçirdiği operasyonlar, laboratuvar işlemlerinin sonuçları, tıbbi cihaz kullanım geçmişi, tansiyon ve kan şekeri gibi temel fiziksel ölçümleri, alkol ve sigara kullanımı gibi sosyal geçmişine dair bilgileri içerdiğini bildirdi. 55 milyondan fazla vatandaşın sağlık kaydının sistemde oluştuğunu anlatan Doğaç, tüm yasal yükümlülüklerin de yerine getirileceğini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA