02 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa14°C
  • Antalya18°C
  • İzmir15°C

TÜRKİYE'NİN KANSER GERÇEĞİ ÜRKÜTÜCÜ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Türkiye'deki kanser gerçeğinin araştırılması için oluşturulan komisyondan çıkan sonuçlar ürkütücü boyutlarda.

Türkiye'nin Kanser Gerçeği Ürkütücü

14 Ekim 2010 Perşembe 07:39

Komisyondan çıkan sonuçlara göre, Türkiye’de kanserden kaynaklanan 10 ölümden birinin sebebini meslek hastalıkları oluşturuyor. Kansere yol açan sektörlerin başında ise madencilik geliyor. Ölümle sonuçlanan 10 kanserden birinin sebebi yapılan iş, yani meslekten kaynaklanıyor.

Bu tespitleri yapan Meclis Araştırma Komisyonu’nu konuya el attı, yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Yaptırım Gücü Yok
Meslek hastalıkları ülkemizde tam olarak tespit de edilemiyor, tespit edilse de yaptırımı zor. Kanser denince çok da üzerinde durulmayan bir konu ise mesleki kanserler. Bunların başında madencilik ve akciğer kanseri geliyor.

Türkiye’de meslek hastalıklarından kaynaklanan kanserlerin oranı azımsanacak gibi değil. En şanssız meslek dalı ise madencilik. Çünkü, mesleki kanserlerin yoğunlaştığı sektörlerin başında madencilik geliyor.

Onu metal, cam, izolasyon ve boya endüstrisi takip ediyor. Durum bu kadar ciddi olduğu halde, meslek hastalıklarından kaynaklanan kanserleri tespit etmede ve önlemede çok da başarılı olunduğu söylenemez.

Mesleki kanserlere yol açan sektörlerin belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca işyerlerinin düzenli olarak denetlenmesi ve zehirlenme analizleri yapılması da gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA