02 Mayıs 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya26°C
  • İzmir21°C

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE ÇALIŞANIN YÜZÜ GÜLMÜYOR

Üniversite hastanelerinde yapılan bir ankete göre , çalışanlar 40 saatin üzerinde çalışıp, baskı ve kötü davranışa maruz kalıyor.

Üniversite hastanelerinde çalışanın yüzü gülmüyor

25 Eylül 2009 14:25

Üniversite hastanelerinde yapılan bir ankete göre , çalışanlar 40 saatin üzerinde çalışıp, baskı ve kötü davranışa maruz kalıyor.

Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Tüm Sağlık Sen) üniversite hastanelerinde yaptığı anket ile çalışanların sorunlarını araştırdı. Meslekleri farklı olan kişilerin katıldığı anket, üniversite hastanelerindeki çalışma sisteminin çarpıklıklarını ve çalışanların özlük haklarından yararlanamadıklarını gözler önüne seriyor.

Ankete, yüzde 35,7'si erkek, yüzde 64,3'ü kadın çalışanları katılırken, katılanların hizmet verdiği alanlar ise şöyle; yüzde 5,3'ü doktor, yüzde 0,7'si eczacı, yüzde 8,2'si idari personel, yüzde 0,1'i tıbbi teknolog, yüzde 37,1'i hemşire, yüzde 0,9'u ebe, yüzde 4'ü sağlık memuru, yüzde 16,7'si laborant, yüzde 1,3'ü radyoloji teknisyeni, yüzde 6'sı tıbbi sekreter, yüzde 13,6'sı hasta bakıcı, yüzde 5,5'i hizmetli, yüzde 0,1'i uyku teknisyeni, yüzde 0,1'i mühendis ve yüzde 0,2'si kimyager-biyolog. Ayrıca katılanların yüzde 6,6'sını ilköğretim, yüzde 27,6'sını lise, yüzde 30,32'sini önlisans ve yüzde 8,8'ini de lisansüstü eğitim düzeyini bitiren ve yaşları 26 ile 40 arasında değişen katımcılardan oluşuyor.

NÖBET ÜCRETİ VERİLMİYOR
Araştırmaya göre, nöbet tutan çalışanların yüzde 90,2'si bu nöbet sonrasında izin kullanamıyor. Nöbet tutanların sadece yüzde 4,6'sı nöbet ücreti alırken, yüzde 95,4'ü nöbet ücreti almıyor.

TEHDİT EDİLİYORLAR

Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 12,8'i görev dışı çalışma, yüzde 39,3'ü fazla çalışma, yüzde 12,8'i sık görev yeri değiştirme ile karşılaşırken, yüzde 11,4'ü baskı-kötü davranış ve tehdit gibi olumsuz durumlara maruz kalıyor.

KORUYUCU SAĞLIK ÖNLEMİ YETERSİZ
Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 84,9'u görevleri ile ilgili risk altında oldukları konularında koruyucu sağlık önlemlerinin yeterli oranda alınmadığını belirtiyor. Çalışanların sadece yüzde 15,1'i çalışma ortamlarında koruyucu sağlık önlemlerinin alındığını belirtirken, yüzde 84,9'u maske, koruyucu iş elbisesi, Hepatit, domuz gribi, HIV, Kırım Kongo gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşı ve diğer sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını belirtiyor.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAYISI FAZLA
Araştırma sonucuna göre çalışanların yarısından fazlası sözleşmeli olarak çalışıyor. Buna göre çalışanların yüzde 51,6'sı 657 sayılı devlet memurları yasasına bağlık olarak çalışmıyor. Ankete katılan sözleşmeli olarak çalışanların tamamı 657 sayılı yasa kapsamına geçmek istediklerini belirtiyor.

YASAYA RAĞMEN YEMEK ÜCRETİ ALINIYOR
2008 yılında Devlet Memurları Yiyecek Yardım Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik yapılarak yemek için çalışanlardan ücret alınmamasını hükme bağlandığının hatırlatıldığı ankette, çalışanların yüzde 24,8'i çalıştıkları kurumda yemek ücreti ödediklerini belirtirken, yüzde 75,2'si ücret ödemediği yönünde cevap verdi.

ÇALIŞMA SÜRESİ 40 SAATİ AŞIYOR
Araştırmada, sağlık hizmetinin ve sağlık hizmetinde çalışanların ağır ve yoğun çalışma temposu altında oldukları dikkat çekiyor. Anket sonucunda çalışanların yüzde 46,2'si haftalık çalışma süresi olan 40 saatin üstünde çalıştığı yer alırken, bu durumun hizmet sunumunda verimin düşmesine neden olduğu kaydediliyor.

ÇALIŞANLAR MUTSUZ
Yapılan anket sonucu çalışanların yüzde 2,2'si çalıştıkları kurumdan çok memmun. Yüzde 22,4'ü memmun, yüzde 44,8'i idare eder, yüzde 19,6'sı memnun değil cevaplarını verirken, yüzde 11'i çalıştıkları kurumdan 'hiç memnun değilim' şıkkını işaretledi.

Birgün

Yorumlar
SON DAKİKA