29 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya27°C
  • İzmir26°C

ÜNİVERSİTEYE 32 BİN LİRA KAZANDIRAN HOCA ÖZELDE ÇALIŞABİLECEK

Meclis gündeminde olan ‘tam gün’ düzenlemesi, üniversite dışında çalışmanın şartlarını da belirleyecek.

Üniversiteye 32 bin lira kazandıran hoca özelde çalışabilecek

19 Kasım 2013 Salı 09:15

ÇAĞLAR AVCI

Buna göre bağlı bulunduğu üniversiteye her ay 32 bin lira gelir getirmeyi garanti eden hocalar, özel sektörde çalışabilecek. Özel hastaneler, başarılı profesörlere teklif götürmeye başladı bile. Çapa ve Cerrahpaşa ilgide ilk sıralarda.

Sağlık Bakanlığı'nın bu hafta Meclis'e sevk etmeyi planladığı 'tam gün' düzenlemesiyle üniversite dışında çalışabilecek tıp fakültesi hocalarının şartları belli oluyor. 32 bin lira gelir getirmeyi garanti eden hocaya izin çıkacak. Hocanın dışarıdan kazandığı yara, üniversite rektörlüğüne gidecek. Rektörlük, kazancın yarısını hocaya verecek. Ancak özel sektörde çalışacak hoca sayısı her bölümdeki hocanın yarısı kadar olacak. Sağlık Bakanlığı'nın bu önerisine karşılık üniversiteler, belirlenen rakamın 16 bin liraya çekilmesini istiyor. Dışarıda ayda en az 32 bin lira kazanacağını taahhüt eden hoca, saat 14.00'ten sonra üniversiteden ayrılabilecek. Hocaların kazanacağı paranın yarısını alacak olan üniversiteler, bu parayı tıp fakültelerinin iyileştirilmesi için kullanacak. Özel sağlık kuruluşları, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp'taki hocaları yakın takibe almış durumda.

Üzerinde çalışılan tam gün düzenlemesiyle üniversite dışında çalışabilecek tıp fakültesi hocalarının şartları belli oluyor. Üniversitesine ayda en az 32 bin lira gelir getirmeyi garanti eden hocaya çalışma izni çıkacak. Özel sektörde çalışacak hoca sayısı ise her bölümdeki toplam hocanın yarısı kadar olacak. Üniversiteler, belirlenen rakamın 16 bin liraya çekilmesini istiyor. Mevcut durumda bir üniversite hocasının mesai saatlerinde 16 bin, mesai saati dışında da 16 bin olmak üzere alabileceği tavan ücret 32 bin lira olarak belirleniyor. Sağlık Bakanlığı bunu gerekçe göstererek dışarıda çalışabilmek için 32 bin lirayı alt limit olarak istiyor. Hocanın dışarıdan kazanacağı para, üniversite rektörlüğüne gidecek. Rektörlük kazancın yarısını hocaya verecek.

Halihazırda üniversitelerin birçoğu ekonomik işletim sistemi sıkıntılı olduğundan belirlenen tavan fiyatları hocalara veremiyor. Yeni dönemde ise, "Biz hocalara bu paraları veremiyoruz. Bizim adımızla dışarıda çalışmaları daha uygun olur" düşüncesi ağır basıyor. Dışarıda ayda en az 32 bin lira kazanacağını taahhüt eden hoca saat 14.00'ten sonra üniversiteden ayrılabilecek. Fakat bu saate kadar hasta bakması gerekecek. Özel sektörde çalışacak olan hocaların seçilmesinde ilk adım, performans. Yani üniversitede daha çok çalışan özel sektöre daha çok gidebilecek. Fakat bu konu henüz netleşmedi. Hocaların dışarıda çalışmasıyla kazanacağı paraların yarısını alacak olan üniversiteler, paraları tıp fakültelerinin iyileştirilmesi için kullanacak.

Yeni dönemde özellikle marka değeri olan hocaların hepsinin dışarıyla sözleşme imzalayacağı aktarılıyor. Fakat hocaların dışarıda hem Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) kapsamında hem de özel statüyle çalışabilecek olması önemli bir sorun teşkil ediyor. Çünkü hoca, hastaya SGK kapsamında bakarsa alabileceği fark ücreti belli olacak. Fakat özel hasta statüsünde bakılırsa alınacak paraların artacağı aktarılıyor. Bu da vatandaşı mağdur edecek. Özel sağlık kuruluşları ise üniversite hocalarına teklif götürmeye başladı. İstanbul'da özellikle İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerindeki hocalar yakın takibe alınmış durumda. Düzenlemenin kamudaki hocaları da kapsayabileceği konuşuluyor. Fakat Sağlık Bakanlığı buna sıcak bakmıyor.

Diğer yandan üniversiteler dışarıya gidemeyen hocalar için de mesai sonrası hasta baktıracak, ameliyat yaptıracak. SGK son yayınladığı fiyat düzenlemelerinde belirli kalemlerde mesai sonrası aynı özel hastaneler gibi fark ücreti alınabileceğini kararlaştırmıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA