04 Mayıs 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa11°C
  • Antalya18°C
  • İzmir15°C

UNUTKANIM... NE YAPAYIM?

Yoğun iş temposu ve stres, yetersiz beslenme... Beraberinde getirdiği unutkanlık sorununu yaşayanların sayısı giderek artıyor.

Unutkanım... Ne Yapayım?

01 Mayıs 2011 Pazar 19:22

Beynimizin bilgileri depolama sürecinde yaşanan bellek kaybı ve unutkanlık konusunda merak edilenleri Uzman Dr. Mehmet Yavuz, Habertürk’e anlattı.

Günümüzde gençler için de ciddi bir problem olan unutkanlık, beyindeki kesin hafıza ve geçici hafıza bölümlerindeki problemlerden kaynaklanıyor.

Alzheimer hastalarında uzak geçmiş rahatça hatırlanırken yakın geçmişi hatırlamakta sorunlar yaşanır. Yakın geçmişle ilgili sorun yaşayanların mutlaka bir nörologa başvurması gerektiği bildiriliyor.

Hafızamız Nasıl Çalışıyor?
Beyinde hafızanın geçici olarak kaydedildiği yerin beyindeki hippokampus bölgesi olduğunu belirten Uzman Dr. Mehmet Yavuz, "Kayıtlar önce hippokampusa alınır, burada kişinin geçmiş hayatına, duygusal moduna, kültürel düzeyine, sosyopsikolojik konumuna göre süzgeçten geçirilerek ya beynin hard diskine kayıtlanarak belleğe dahil edilir ya da önemsenmeyerek silinir. Örneğin bir defaya mahsus telefonla aranacak bir yeri hafızada tutmak böyle bir durumdur. Muhtemelen bu telefon numarası birkaç saat sonra sonsuza dek silinip gidecektir. Beyinde, bilgisayarlardaki ön bellek (REM) görevini hippokampus yerine getirirken uzun yıllar merak konusu olan asıl hafızanın kaydedildiği yer, senelerce araştırma konusu olmuştur" dedi.

Alzheimer’de Yeni Bilgiler 10 Dakikada Unutuluyor!
Hippokampusta şekillenip ayrıştırılan bellek kayıtlarının, kalıcı hafıza olarak depo edilmesine karar verildiğinde temporal ve parietal loblardaki hard disklere atılıp orada saklandığını belirten Dr. Yavuz, hippokampustan beyin hard disklerine sürekli kalıcı hafıza nakli olduğunu söyledi.

Dr. Yavuz, gerek alzheimerde gerekse diğer demansiyel sendromlarda geçici kayıtlama bölgesinden, kesin hafıza bölgesine kayıt akışının durduğunu, böylece yeni bilgilerin depolanmadığını belirtti. Bilgiler sadece ön bellekte kalıp, hard disklere geçmediği için hafızanın da kısa süreli olduğunu belirten Yavuz, yeni öğrenilen bilgilerin 5–10 dakika içerisinde unutulduğunu sözlerine ekledi.

Unutkanlığı Yenmek İçin...
Dr. Mehmet Yavuz, unutkanlığı azaltmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Bol sebze ve meyve tüketin.
- Vaktinizi arkadaşlarınız ve ailenizle geçirin.
- Stresten uzaklaşın.
- Fındık, ceviz, badem, çekirdekli kuru üzüm, yeşil sebzeler, böğürtlen, yaban mersini, üzüm suyu, elma, kepekli pirinç ve balık tüketimi ile folik asit takviyesini ihmal etmeyin.
- Dinlenmenize dikkat edin ve düzenli egzersiz yapın.
- Alkolden uzak durun.
- Ajanda kullanın, bol bol not alın.
- Yeni hobiler edinin, müzikle ilgilenin.
- Gönüllü çalışmalara katıln.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA