30 Nisan 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya21°C
  • İzmir13°C

VÜCUDUNUZU TAMİR EDİN

Hayati organlarınızın çoğu zannetiğiniz kadar savunmasız değil. Tabii garanti süresi bitmesen önlemini alırsanız.

Vücudunuzu Tamir Edin

26 Ekim 2010 Salı 12:36

Vücudumuzun kendini onarabilmesi biz embriyo halindeyken gayet doğal bir durumdur. Zamanla bu yeteneği kaybetsek de, neyse ki bazı hayati organlarımız sağlıklı olduğumuz sürece kendini yenilemeye devam ediyor. Ancak önemli olan onlara kendilerini tamir etmek için gerekli aletleri sunabilmek.

Hasar: Sigara ya da kirli hava, hava değişimi sisteminizi tıkar.

Doğal savunma: Aslında ciğerler kendi kendini temizleme sistemine sahiptir. Ancak sigara ya da kirli havaya fazla maruz kalmaları işleri bozar. Ciğerlerinizde bulunan silia adı verilen tüylü yapı, yukarıya doğru kamçılama hareketi yapar ve kötü maddeleri akciğer keseciklerinden alarak soluk borusuna gönderir. Burada büyüyen yapışkan madde ise ciğerlerinize iyi davranmanız gerektiğini hatırlatan bir uyarıcıya dönüşür. Tıpkı bir mukus asansörüne benzeyen bu yapı, aslında ana savunma sistemdir. Sigarayı bıraktıktan birkaç hafta sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlar ve tüm o mukusu öksürerek atarsınız.

Siz ne yapabilirsiniz: A vitamini alın

A vitamini yani retinol ciğerlerinizin yeniden inşasına yardımcı olur. Öyle ki sigara tiryakisi farelere retinol verilmesinin ardından karbondioksiti taze oksijene çeviren bronşçuklarının onarıldığı görüldü. Üstelik tek bir porsiyon havuç ya da tatlı patateste bile günlük önerilen dozu (900 mikrogram) elde etmeniz mümkün.

Hasar: Nasıl olduğunu bile hatırlamadığınız sebeplerden merkezi sinir sisteminizin ana içeriği olan gri maddenizi erittiniz. Durun, belki erittiğiniz için hatırlamıyorsunuzdur.

Doğal savunma: Uzun yıllar boyunca ergenlik çağıyla beraber yeni nöron üretiminin durduğu düşünülüyordu. Yani lise yıllarında beyin hücrelerimizin tek tek ölmeye başladığı kabul ediliyordu. Oysaki artık beynin de bir organ olduğu ve tıpkı bir kesik sonrası kendini iyileştirmeye çalışan cilt gibi kendi kendini tedavi ettiği anlaşıldı.

Siz ne yapabilirsiniz: Vücudunuzu çalıştırın

Hayvanlar üzerindeki araştırmalara göre, egzersiz beyindeki iki kilit bölgede nörojenez, yani yeni hücre oluşumunu sağlıyor; yeni hatıraların bulunduğu ve öğrenmenin sağlandığı hipotalamus ve koku alma duyusunun bulunduğu koku soğanı. Haftada 2-3 gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin.

Hasar: Bağırsaklarda acı

Doğal savunma:
Midenizi alkol, barbekü ve acı ile yangın yerine döndürdüğünüzde bağırsak astarınız deri değiştirecektir. Zira bu bölgedeki hücreler vücuttaki en hızlı hücresel değişim oranına sahiplerdir: Her biri sadece birkaç gün içinde işlerini bitirip yeni hücreler için alan açarlar.

Siz ne yapabilirsiniz: Beslenme düzeninde değişiklik

Bu sayede bağırsak savunmasını hızlandırabilirsiniz. Beslenme düzeninize ekleyeceğiniz kepekli ya da tahıllı besinler tıpkı bir ağacı budamak gibi eski hücrelerin atılmasını sağlar. Güne tam tahıllı bir kahvaltı ile başlayarak, öğle yemeğinde tam tahıllı ekmek yiyerek ve gün boyunca bol bol sebze ve meyve tüketerek günde 25-30 gram lif almaya çalışın. Uzmanlar özellikle tuvalete sık çıkmanızı sağlayacak kepekli besinleri tavsiye ediyor.

AskMen.com

Yorumlar
SON DAKİKA