03 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul19°C
  • Bursa20°C
  • Antalya28°C
  • İzmir24°C

'YAPAY' DEVRİM!

Tıpta çığır açacak çalışma... ABD'li uzmanlar yapay böbrek geliştirdi. Müthiş araştırma, nakil bekleyen milyonlara umut oldu

'Yapay' devrim!

16 Nisan 2013 Salı 08:49

ABD'deki Massacuhusetts Hastanesi uzmanları, milyonlarca insana umut olacak bir başarıya imza attı. Laboratuvar ortamında böbrek üreten araştırmacılar, "Yapay böbrek deney farelerinin vücudunda işlevini yerine getirdi" dedi. Bilim dünyası, bu gelişmenin insanlar için yapay böbrek üretiminde ilk adım olduğunu kaydetti.

VÜCUT KABUL ETTİ
Yapay böbreğin vücut tarafından reddedilmemesi ise en önemli nokta. Araştırma ekibinin başındaki Dr. Harald Ott heyecanla karşılanan çalışma için, "Bu teknoloji insanlara uygun böbreklerde de başarılı olursa, böbrek yetmezliği çekenler ve nakil bekleyenler kendi hücrelerinden üretilmiş yeni böbreklere sahip olabilir" dedi.

İşte adım adım laboratuvardan çıkan mucize:

- İLK olarak deney faresinin böbreği alınarak eski hücreler özel yöntemle temizlendi.
- ORTAYA çıkan proteinli doku, damar ve kanallarıyla işlemeye hazır bir böbreğin altyapısını oluşturdu.
- ARDINDAN yapay böbrek 12 gün 'ılık bir ortamda' tutularak farenin vücut ısısı taklit edildi. Organ bu noktadayken yüzde 23 oranında idrar üretebildi.
- YAPAY organ, ardından aynı farenin vücuduna nakledildi.
- NAKİL sonrası idrar üretimi yüzde 5'e düştü. Ancak Dr. Herald Ott, "Bu oranın geliştirilmesi mümkün. İleri aşamada fonksiyonunu kaybetmiş insan böbreklerinin de çalışır hale gelebilmesi için umut var" dedi.

Akşam

Yorumlar
SON DAKİKA