29 Nisan 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa17°C
  • Antalya20°C
  • İzmir18°C

YATARAK TEDAVİDE ÜCRETLİ DÖNEM

Meclis'te kabul edilen torba yasa ile yatarak tedavide ücretli döneme geçiliyor. Maliye'nin belirleyeceği hastalık gruplarına göre, hizmet bedelinin yüzde 1'i kadar katılım payı alınacak.

Yatarak tedavide ücretli dönem

30 Haziran 2009 08:37

Meclis'te kabul edilen torba yasa ile yatarak tedavide ücretli döneme geçiliyor. Maliye'nin belirleyeceği hastalık gruplarına göre, hizmet bedelinin yüzde 1'i kadar katılım payı alınacak.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen torba yasa ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na dönük yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre, Maliye Bakanlığı'nca belirlenen hastalık gruplarına göre, yatarak tedavi olan hastadan, hizmet bedelinin yüzde 1'ine kadar katılım payı alınacak. Katılım payını almama, yarısına kadar indirme veya bir katına kadar artırma yetkisi de Maliye Bakanlığı'nda olacak. Yeni düzenleme ile şunlar öngörüldü:

DİŞ MUAYENESİNDE 2 TL
l Ayakta tedavilerde, hekim ve diş hekimi muayenesinden 2 TL katılım payı alınacak.
l Katılım payının tutarı, bir takvim yılında asgari ücret tutarını geçmemek kaydıyla her bir yatarak tedavi için asgari ücretin dörtte birini geçemeyecek.
l Katılım payı, vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta sağlanan tedavi hizmetleri için kişilerin prime esas kazançlarının, gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri ölçütler dikkate alınarak yüzde 10 ile 20 arasında olmak üzere, kurumca belirlenecek. Bu tutar asgari ücretin yüzde 75'ini geçmeyecek.
l SGK muayene katkı payını almamaya ya da daha düşük tutarlarda belirlemeye, protez ve ortez ile ayakta tedavi hizmetlerinde alınması öngörülen katılım payını, 10 katına kadar artırmaya yetkili olacak.

İLK KEZ PARA ÖDENECEK

DSP Milletvekili Harun Öztürk, uygulamanın ilk kez söz konusu olduğunu belirterek, 'Maliye Bakanı, hastaların kendileri için yapılan harcamaları denetlemeleri için, düzenlemeyi yaptıklarını söylüyor. Bu ve benzeri uygulamalar, çalışanların sağlıklıyken prim ödedikleri bir sistemden, hastalıklarında para ödeyerek yararlanmaları sonucunu doğuracaktır. Uygulama, genel sağlık sigortası mantığı ve sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Yeşil kartlılar da uygulamaya alınmıştır' dedi.

VERİLEN SÖZDEN DÖNÜLDÜ
MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı ise düzenleme ile Başbakan'ın 'yatarak tedaviden katkı payı alınmayacağı' yönündeki sözünden döndüğünü savundu. Mustafa Kalaycı, 'Yatarak tedavi gören hastalardan katkı payı alınması, dar gelirli vatandaşımıza yeni bir yük getirecek ve sağlık hizmetlerinden yararlanmama gibi bir sonuç doğurabilecektir. Düzenleme sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmamakta olup Anayasa'mıza aykırıdır' dedi.

Akşam


Yorumlar
SON DAKİKA