06 Mayıs 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya16°C
  • İzmir13°C

YAZ TATİLİNDE KABUSUNUZ OLMASIN!

Yaz tatilinde yaptırılan geçici dövmelerin cilt ve iç organlara büyük hasar verdiği belirtildi. Uzmanlar, kimyasal madde içeren dövmelerin cildi tahrip ettiği, ayrıca çocukların iç organlarına hasar verdiği konusunda uyarıyor.

Yaz tatilinde kabusunuz olmasın!

02 Ağustos 2010 Pazartesi 11:34

Dermatoloji Uzmanı Dr. Behçet Özsayın, dövmelerin çağın modası haline geldiğini, özellikle gençler ve çocuklar arasında yaz dövmelerinin hayli popüler olduğunu söyledi.

Son yıllarda yetişkin ve gençlerin genelde kalıcı dövme yerine geçici dövmeleri tercih ettiklerini, çocukların ise çerez gibi gıdalardan çıkan ve cilde yapıştırılarak uygulanan dövmelere kolayca ulaşabildiğini ifade eden Özsayın, bütün dövmelerin hammaddesinde kimyasal karışımlar mevcut olduğunu kaydetti. Bu kimyasalların cilde büyük zarar verdiğini ifade eden Özsayın şu uyarılarda bulundu:

"Dövmeler uygulandıkları bölgedeki derinin yüzeyini tamamen kaplarlar. Deri hava alamaz duruma gelir, gözenekler tıkanır. Bu da deride alerjik reaksiyonlar ve tahrişe sebep olur. Bazen tedavisi çok zor deri zedelenmeleri meydana gelebilir. Alerjik bünyeye sahip olan insanlarda ise dövme sadece uygulanan bölgede tüm vücutta alerjiye sebep olabilir. Dövme ciddi kötü sonuçları olan büyük bir sorun haline gelebilir."

Dövmelerin içinde bulunan kimyasalların çocukların sadece derisine değil iç organlarına da nüfuz ederek karaciğer, böbrek gibi organlara zarar verebileceği gibi zehirlenmelere de maruz bırakabileceğini vurgulayan Özsayın, bu sebeple dövmelerin çocuklar için daha büyük risk taşıdığının altını çizdi. Mümkün olduğunca çocukların dövmeden uzak tutulmasını tavsiye eden Özsayın, satışlarını artırmak için dövme veren gıda firmalarının da denetlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Yapışkanlı dövmelerin hariç kalıcı ve geçici dövmelerin iğne yardımıyla yapıldığını hatırlatan Özsayın, dövmelerin sadece cilde zarar vermekle kalmayıp hijyenik kurallara uyulmadığı taktirde hepatit, HIV, verem gibi ciddi bulaşıcı hastalık kapma riskini de artırabileceğini sözlerine ekledi.



CİHAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA