06 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa17°C
  • Antalya25°C
  • İzmir21°C

YENİ ALINAN KOVİD-19 TEDBİRLERİ İSTANBUL'U SESSİZLİĞE BÜRÜDÜ

İstanbul'da, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında gece yarısından itibaren uygulamaya konulan kente giriş çıkışların yasaklanması ve 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının ardından hareketlilik önceki günlere kıyasla daha da azaldı.

Yeni alınan Kovid-19 tedbirleri İstanbul'u sessizliğe bürüdü

04 Nisan 2020 Cumartesi 22:15

İstanbul'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında gece yarısından itibaren uygulamaya konulan kente giriş çıkışların yasaklanması ve 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının ardından hareketlilik önceki günlere kıyasla daha da azaldı.

Yeni alınan kararlar doğrultusunda 00.01'den itibaren başta Tuzla ve Silivri olmak üzere İstanbul'un giriş çıkışları istisna ile belirtilen araçlar haricinde ulaşıma kapatılırken, denetimler gün boyu devam etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Anadolu Yakası'nda TEM Otoyolu Güney ve Kuzey Orhanlı Katılım yolu ile D-100 Kuzey ve Güney Yol Tuzla Köprüsü mevkisinde oluşturulan noktalarda araçları kontrol etti.

İl sınırındaki kontrol noktalarında araç kuyrukları oluşurken polis ekipleri, İstanbul'a giriş çıkış yapan araçların izin belgelerini inceledi. İstisnai olarak izin verilen araçların gerekli evrak kontrolleri ve sürücü ile yolcuların ateş ölçümleri yapıldıktan sonra geçişlerine izin verildi. İzinleri olmayan bazı araç sahipleri ise geri çevrildi.

Silivri'de Tekirdağ il sınırında yapılan denetimlerde, İstanbul'a giriş çıkış yapan araçlar durdurularak kontrol edildi. Sağlık ekipleri de sürücülerin ateşlerini ölçerek uyarılarda bulundu.

- Toplu taşımalarda maske takma kuralı uygulandı

Toplu alanlarda maske kullanma zorunluluğunun getirilmesinin ardından ise kent genelinde otobüs, metro, Marmaray, metrobüs ve Şehir Hatları vapurlarını kullanan yolcuların bu kurala uyduğu görüldü.

Alınan karar sonrası toplu taşıma araçlarının istasyonlarında maske kontrolü yapıldı.

Bazı vatandaşların maske takmadığı görülürken, İETT ve Metro AŞ'ye bağlı peronlarda bu vatandaşlara maske dağıtıldı.

Marmaray'ı kullanan bazı maskesiz vatandaşların ise dışarıda bulunan büfe ve seyyar satıcılardan maske satın aldığı görüldü.

Cevizlibağ metrobüs ve tramvay duraklarında güvenlik görevlileri maskesiz yolculara ücretsiz maske dağıttı.

Zincir marketlerin girişlerinde de görevlilerce maske kontrolü yapıldı. Üsküdar ve Kadıköy'de birçok vatandaşın kurallara uyup maskelerini takarak marketlere girdiği görüldü. Ayrıca, daha önce alınan tedbirler kapsamında aynı anda sınırlı sayıda müşteri içeri alınırken kasa önüne yerlere sosyal mesafeyi korumak için uyarı yazıları konulduğu görüldü.

- Kentte sessizlik hakim

Öte yandan, kentin Avrupa ve Anadolu yakalarının meydan ve caddeleri ile en işlek alanlarında sessizlik hakimdi.

Kent genelinde 20 yaş altı ile 65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamasına uyduğu gözlemlendi.

Başta Beyoğlu'ndaki Taksim ve İstiklal Caddesi olmak üzere Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Bakırköy'de meydan ve sahillerin boş olduğu görüldü.

Üsküdar ve Kadıköy meydanlarında toplu ulaşım aracı metro, marmaray, vapur ve motorları kullanan vatandaşların geçişi dışında bir yoğunluk olmadığı gözlenirken, polis ve zabıta ekipleri sahil ve parklarda yürüyüş ve spor yapan vatandaşları uyardı.

Hafta sonları milyonlarca insanı ağırlayan, ticaretin ve turizmin merkezi tarihi yarımadada ise dükkanların birçoğu kapalıyken, yabancı turistlerin de ülkelerine dönmeleri sonucunda meydanlar kuşlara ve sokak hayvanlarına kaldı.

İstanbul Valiliğinin kararı ile geçici süre kapatılan Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı'nın etrafı da sessizliğe bürünürken, civardaki esnaf da kepenklerini indirdi.

Bu arada, kentin en işlek hatlarından biri olan Eminönü-Üsküdar vapuru ile tarihi yarımadadaki tramvay hattında az sayıda kişinin yolculuk ettiği gözlemlendi.

Hafta sonları oltayla balık avlama yasağı nedeniyle balıkçıların uğrak noktası olan Galata Köprüsü ve Eminönü de ıssız kalırken, sahillerde spor ve koşu yapma kısıtlamasının ardından Sirkeci ve Haliç sahiline de kimsenin gelmediği görüldü.

Kent genelinde sabah saatlerinden itibaren trafik yoğunluğu yüzde 10 civarında ölçülürken, otoyollarda hafta sonu yoğunluğu oluşmadı.

İstanbul gün batımından sonra "tarihi" sessizlik yaşıyor

Dünyanın en kalabalık şehirlerinden olan, tarihi ve turistlik mekanlarıyla milyonları ağırlayan İstanbul, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını önleme çalışmaları kapsamında alınan kararlara uyulmasıyla akşam ve gece saatlerinde en sessiz günlerini yaşıyor.

İçişleri Bakanlığınca alınan kararlar doğrultusunda birçok işletme kepenk açmazken gündüz saatlerine nazaran gün batımından itibaren tarihi yarımada sessizliğe bürünüyor.

Her mevsim kalabalık olan Eminönü, Aksaray, Galata Köprüsü gibi yerlerde neredeyse kimse bulunmazken, trafik yoğunluğu ise hiç olmadığı kadar az seyrediyor.

Türkiye ve İstanbul‘un aynası konumunda İstiklal Caddesi de sessizlikten nasibini alan yerlerin başında geliyor. Kente ilk kez gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradıkları, keyfine düşkün gezginlerin mekanlarına gittikleri tarihi caddede artık neredeyse kimse yok.

Her köşesinden ayrı bir ritmin yükseldiği, eğlence, gezi ve tarihi yolculuğu bir anda sunan İstiklal Caddesi'nde koronavirüs salgını sonrası artık ne bir ses ne de bir seda duymak kolay değil. Günlük milyonların geçtiği caddede gün batımından sonra dolaşanların sayısı oldukça düşük.

İstanbul'da popüler buluşma noktalarından olan Ortaköy Meydanı da salgın sonrası belki de ilk defa bu kadar sessiz bir görüntü sunuyor. İnsanların günün yorgunluğunu eşsiz manzarasıyla attığı, sahile yakın canlı sokaklarında gezdiği meydan da salgın sonrası boşaldı. Dükkanların sadece paket servis yaptığı Ortaköy Meydanı'na girişler de salgınla mücadele kapsamında ziyarete kapatıldı.

- "Önemli olan sağlık"

Ortaköy Meydanı'nda kumpir dükkanı işleten Selami Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 senedir aynı yerde çalıştığını ve böylesine sessiz bir manzarayla hiç karşılaşmadığını söyledi.

Meydana taş yağsa bile en az 100 kişinin sokaklarda olacağını dile getiren Taşdemir, "Böyle bir manzarayla bizim nesilde kimse karşılaşmamıştır. Her taraf bomboş ama önemli olan sağlık. İnşallah kazasız belasız bizim ülkemizden de bu salgın bir an önce gider ve herkes normal hayatına döner." dedi.

Her şeyden önce sağlığın geldiğini ve alınan tedbirlere harfiyen uyduklarını anlatan Taşdemir, sadece paket servis yaptıklarını ve evlerinde yemek yapamayacak kişilere kendilerince destek olmak istediklerini sözlerine ekledi.

Taksim Meydanı'nda 19 yıldır dönercilik yapan Ensari Torun da tarihi yerde bir çok olay yaşandığını ve hiç bu kadar sessiz görmediğini dile getirdi.

Akşam ve gece saatlerinde caddenin normalde çok canlı olduğunu ifade eden Torun, "Şu an virüsten dolayı herkes evde. Burası turistlik yer, turistler de durduğu için daha da sakin. Komşularımızdan bazıları kapattı. Biz zarar da kar da etsek vatandaşlarımıza hizmet etmek için açmak zorundayız. Bu akşam ortalama 50-60 kişi geldi, diğer günlere baktığın zaman 6 bin kişiye hizmet veriyorduk." diye konuştu.

Yorumlar
SON DAKİKA