27 Nisan 2024
  • Ankara26°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa22°C
  • Antalya24°C
  • İzmir27°C

YENİDOĞANLAR İÇİN "NABIZ OKSİMETRE TESTİ" UYGULAMASI

Yenidoğanlara uygulanmaya başlanan "nabız oksimetre testi" ile bebek hastaneden taburcu olmadan doğumsal kalp rahatsızlığı tespit edilebilecek.

Yenidoğanlar için "nabız oksimetre testi" uygulaması

08 Aralık 2015 Salı 10:10

Yenidoğan eğitim görevlisi Doç. Dr. Dilek Dilli, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de uygulanmaya başlanan "Nabız Oksimetre Testi" hakkında bilgi verdi.

Doğumsal kalp rahatsızlıkları görülen bebeklerde ilk bir yılda katater ve ameliyatın sonuç vermemesi durumunda bebeğin hayatını kaybettiğine işaret eden Dilli, "Bu yüzden biz erken tanıya çok önem veriyoruz. Antenatal (doğum öncesi) ultrasonla yaklaşık bu hastalıkların yüzde 50'si taranabiliyor. Ama bir kısmı gözden kaçabiliyor. O nedenle doğumdan 24 saat sonra, taburcu olmadan önce doğumsal kalp hastalığı taraması yapılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

Nabız Oksimetre Testi ile bebeğin hastaneden taburcu edilmeden doğumsal kalp rahatsızlığının olup olmadığının tespit edilebildiğini belirten Dilli, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Cihazın probunu bebeğe bağlıyoruz. Önce sağ eline, sonra ayağına bağlıyoruz ve bebekte kalp oksijen düzeyini ölçüyoruz. Bebeğin canını yakmayan bu test oldukça yararlı. Bu sayede bebeklerde doğumsal kalp hastalığından şüphelenildiğinde erken tanı mümkün oluyor."

Yorumlar
SON DAKİKA